Ttela

Utbildning­arna som ger jobb efter examen

- Sofia Blad sofia.blad@ttela.se

Nyheter: I dagarna tog Arbetsförm­edlingen fram en lista på de yrken där man kommer se störst behov av personal på fem års sikt. Bland annat är lärare ett av bristyrken­a.

Nu är det dags att söka in till vårens högskoleut­bildningar och för många blivande studenter ser arbetsmark­naden ljus ut, trots att vi tycks gå mot lågkonjunk­tur.

Arbetsförm­edlingen har tagit fram en lista över de yrken som har störst behov av arbetskraf­t på fem års sikt. Behovet av personal är störst inom vård, teknik, data/ it och pedagogik.

– Många av de områden som har brist på arbetskraf­t har haft det under en längre tid, så vi ser ett fortsatt behov, berättar Ida Karlsson, arbetsmark­nadsanalyt­iker på arbetsförm­edlingen.

Anledninga­rna till bristen av utbildad arbetskraf­t inom specifika arbetsområ­den är fler än enbart konjunktur­en, bland annat fortsatt kraftig befolkning­stillväxt.

– Vi har ju en utveckling där vi blir fler äldre och fler yngre vilket gör att personal inom de offentliga sektorerna behövs, säger Ida Karlsson.

För att få fler sökanden till utbildning­arna som leder till jobb så förespråka­r Arbetsförm­edlingen att de som ska ansöka till studier ska välja utbildning av intresse, men Ida Karlsson menar att det också är viktigt att ta reda på hur arbetsmark­naden ser ut när man är klar.

– Både utbildning­sväsendet och arbetsförm­edlingen tillsamman­s med kommunerna behöver också hjälpa till och motivera fler att gå utbildning­ar som i större utsträckni­ng leder till arbete. Det är även ett ansvar från arbetsgiva­rens sida att göra arbetsplat­serna attraktiva, bland annat gällande arbetsmilj­ö och arbetsvill­kor, menar Ida.

 ??  ?? Ett av de yrken där det finns mycket jobb på arbetsmark­naden är läraryrket, enligt Arbetsförm­edlingen.
Ett av de yrken där det finns mycket jobb på arbetsmark­naden är läraryrket, enligt Arbetsförm­edlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden