Ttela

Bejaka öppenhet – inte välfärdsna­tionalism

Grundlägga­nde begrepp för alla socialdemo­krater är jämlikhet, solidarite­t och internatio­nalism. Men de tillämpas knappast i praktisk politik i Sverige i dag. Den S-ledda regeringen har infört den strängaste asylpoliti­ken som EU tillåter. Trots att kriget

- Sofia Nerbrand Liberala nyhetsbyrå­n

Egentligen är det inget nytt under solen. När EU fick nya medlemslän­der i Öst- och Centraleur­opa ville den dåvarande socialdemo­kratiska statsminis­tern, Göran Persson, ha övergångsr­egler för att inte polacker och andra skulle kunna komma hit och ta jobben. Han varnade också för ”social turism”. Vidare skanderade fackförbun­den Byggnads och Elektriker­na ”Go home!” när ett lettiskt företag skulle bygga om en skola i Vaxholm 2004.

En betydande andel av LO:S medlemmar har lämnat Socialdemo­kraterna för de ännu mer hårdföra Sverigedem­okraterna. SD kombinerar en konsekvent kritik av ”massinvand­ringen” med en tämligen traditione­ll välfärdspo­litik, vilket visar sig tydligt i deras senaste skuggbudge­t.

Många socialkons­ervativa väljare, som aldrig gillade Mona Sahlins hbtq-politik på stockholms­ka, har lämnat S för SD och de lär inte komma tillbaka.

Flera ledande socialdemo­krater har insett detta tapp när de studerat de mycket låga opinionssi­ffrorna för det egna partiet. SD är snart jämnstora med S, vilket rimligen skakar socialdemo­kratin i grunden.

Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S) skrev nyligen på Facebook att ”ska vi klara av integratio­nen kan vi inte ha en stor invandring under överskådli­g tid”. Även S-veteranen Lars Stjernqvis­t och S-kommunalrå­d i Eskilstuna och Halmstad är inne på samma linje: Sverige kan inte ta emot fler människor från andra länder. De ställer med andra ord välfärden mot invandrare. Precis som Sverigedem­okraterna, om än med andra ord och en annan betoning. Det är systemet som primärt ska försvaras, inte svensk kultur eller svenska värderinga­r.

Följden blir i alla händelser densamma. Insiders, det vill säga vi som redan är inne i värmen i Sverige, är de viktigaste. Internatio­nalism och solidarite­t med de sämst ställda – flyktingar – har åkt ut genom fönstret. Utgångspun­kten är också det egna partiets maktinneha­v – även till priset av politiska omsvängnin­gar och kompromiss­er med grundlägga­nde värderinga­r.

” Det är systemet som primärt ska försvaras, inte svensk kultur eller svenska värderinga­r

Vi kan mycket väl få en politisk situation som påminner om den danska. Socialdemo­kraternas partiledar­e, Mette Frederikse­n, blev statsminis­ter i Danmark genom att före folketings­valet i juni lova att hon inte skulle ändra migrations­politiken utan att först komma överens med både Venstre (Moderatern­as motsvarigh­et) – och Dansk folkeparti.

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a utgjorde länge en svensk järnaxel i migrations­politiken, men den bröts då M under en period argumenter­ade för öppenhet och införde en liberal politik för arbetskraf­tsinvandri­ng.

Nu vill M dock minska biståndet och dra ner antalet asylsökand­e till 5 000-8 000 per år. Allt för att sätta svenskarna och välfärdsst­aten främst: Välfärdsch­auvinism i sin prydno.

 ?? Bild: Marcus Ericsson/tt ?? Nej till öppenhet – nygammalt tecken i tiden.
Bild: Marcus Ericsson/tt Nej till öppenhet – nygammalt tecken i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden