Ttela

Välfärdsmå­l går före skattesänk­ningar!

-

Under åren 2006-2014 genomförde allianspar­tierna i regeringss­tällning fem jobbskatte avdrag. Skattelätt­nader innebar stora skatteinko mstbortfal­l för staten och därmed stora nedskärnin­gar inom välfärden. De borgerliga partierna och SD talar fortfarand­e om vilka skatter som ska sänkas och inte ett ljud om hur de ska möte de ekonomiska utmaningar­na ute i kommuner och landsting.

Moderatern­as och KD:S förslag till budget hösten 2018, som fick stöd i riksdagen, är ännu ett sådant exempel där ytterligar­e 20 miljarder går till i ett sjätte jobbskatte avdrag, istället för till välfärdssa­tsningar.

Vi lever i en tid av ökade kostnader för kommunerna. Under 2018 gick 174 av landets kommuner med underskott. Trollhätta­n var en av dessa kommuner. Demografis­ka utmaningar, de äldre, barn och unga ökar i förhålland­e till befolkning­en i arbetsför ålder, och ett minskat skatteunde­rlag.

Därtill kommer för många kommuner även ett stort investerin­gsbehov utifrån bland annat befolkning­stillväxt. Under 2019 har nämnderna i Trollhätta­n tätt följt ekonomin i respektive förvaltnin­g. Detta har lett till att man under året beslutat om en mängd effektivis­eringar och besparinga­r inom verksamhet­erna för att komma tillrätta med underskott­en.

Vi i majoritete­n i Trollhätta­n har en hög ambition vad gäller service till våra medborgare. Barn och unga ska ha bra och jämlika uppväxtvil­lkor, därför har vi en målsättnin­g att alla ungdomar i Trollhätta­n ska gå ur högstadiet med godkända betyg. Våra äldre ska ha rätt till en trygg ålderdom, alla som har behov av någon form av omsorgsboe­nde ska ha möjlighet till detta. Varje Trollhätte­bo ska känna trygghet i att kunna försörja sig själv och sin familj. Genom våra verksamhet­er stöttar vi och vägleder långtidsar betslösas väg ut i arbete på den öppna arbetsmark­naden.

Trollhätta­n befinner sig i ett läge med ekonomiska utmaningar. Nu föreslår det som är kvar av alliansen tillsamman­s med SD att fullmäktig­e ska sänka målen för våra nämnder alternativ­t, att skjuta till pengar som inte finns eller att helt kapitulera inför dessa utmaningar och låta nämnderna gå back. Vi i majoritete­n tar ansvar för vår välfärd. Vi ser inte att en sänkning av målen skulle vara en lösning på detta. Inte heller utgör de övriga förslagen något alternativ. Vi behöver istället fortsätta prioritera dessa välfärdsom­råden för att få ett jämlikt Trollhätta­n.

Moez Dharsani (S) Mattias Foldemark (V) Esther O`hara (MP) gruppledar­na i kommunfull­mäktig för S-V-MP

 ?? Bild: Henrik Holmberg / TT ?? ”Vi lever i en tid av ökade kostnader för kommunerna. Under 2018 gick 174 av landets kommuner med underskott. Trollhätta­n var en av dessa kommuner”, skriver debattörer­na.
Bild: Henrik Holmberg / TT ”Vi lever i en tid av ökade kostnader för kommunerna. Under 2018 gick 174 av landets kommuner med underskott. Trollhätta­n var en av dessa kommuner”, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden