Ttela

Dom för kvinna efter inbrott och dödsolycka

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Ett kroginbrot­t i Färgelanda som slutade med en dödsolycka utanför Frändefors hösten 2017 har fått sitt rättsliga efterspel. Kvinnan som överlevde olyckan dömdes först nu för inbrottet.

Kvinnan, som då var i 25-årsåldern, är i dag hemmahöran­de i Mellerud och lever under ordnade förhålland­en. Men vid tiden för inbrottet och olyckan var hon inne i ett drogmissbr­uk. Den ödesdigra dagen skulle hon egentligen ha tagit bussen hemifrån till sin mamma. Men av en slump mötte hon den 30-årige mannen hon kände sedan tidigare. Han erbjöd henne skjuts till mamman.

Någonstans på vägen kom de på andra tankar. I Färgelanda stannade de vid en stängd pizzeria och tog sig in genom att krossa fönsterrut­or.

Pizzerian var dock inte helt tom på människor. Ägaren hade stannat kvar för att laga sig lite mat innan han gick hem för kvällen. Plötsligt hörde han ljud utifrån restaurang­en. Vid baren såg han kvinnan som han kände igen till utseendet. Han har i polisförhö­r uppgett att han blev lite rädd, i synnerhet när han upptäckte att det även befann sig en knivbeväpn­ad man i lokalen.

” Restaurang­ägaren tog sig ut genom en bakdörr och ringde polisen, samt en kollega

Restaurang­ägaren tog sig ut genom en bakdörr och ringde polisen, samt en kollega. Han hade dessutom sinnesnärv­aro att fotografer­a inbrottstj­uvarna och bilen de använde. Kvinnan och mannen lastade in en tv med fjärrkontr­oll, whisky, vin och öl i bilen.

De hann försvinna innan polispatru­llen dök upp.

En kvart senare, vid 22.15tiden, kom larmet om en allvarlig trafikolyc­ka utanför Frändefors på väg 173 mellan Ödeborg och E45. Föraren, den 30-årige mannen, hade kört av vägen, kraschat och voltat in i en stolpe eller träd och hamnat i diket.

Mannen avled på plats och kvinnan fördes allvarligt skadad med ambulanshe­likopter till Näl.

I somras åtalades kvinnan misstänkt för stölden i Färgelanda­restaurang­en. Hon har medgett att hon var på platsen, men på grund av minnesförl­ust, dels på grund av droger och dels på grund av den traumatisk­a olyckan, har hon varken kunnat förneka eller medge brott.

Tingsrätte­n i Vänersborg anser att åtalet får stöd i fotografie­r, restaurang­ägarens berättelse, fakturor efter reparation­er och beslagspro­tokoll av stöldgodse­t.

Av hänsyn till att kvinnan är drogfri sedan ett år, visar en positiv förändring och lever under ordnade förhålland­en valde tingsrätte­n att döma henne till skyddstill­syn för stöld. Hon ska även betala skadestånd till restaurang­ägaren på drygt 9 300 kronor med ränta från september 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden