Ttela

Nobelpris i kemi för utveckling av litiumjon batteri

- Erika Nekham/tt Julius Bengtsson/tt Johan Nilsson/tt

Prisen ska gå till upptäckter som gjort största nytta för mänsklighe­ten, beordrade Alfred Nobel i sitt testamente. Årets Nobelpris i kemi uppfyller definitivt uppfinnare­ns sista vilja. Tre forskare belönas för utveckling­en av litiumjonb­atteriet – en upptäckt som finns överallt omkring oss.

– Det här batteriet har haft ett fantastisk­t genomslag och finns i dag i allt från mobiltelef­oner till eldrivna bilar. Allt är litiumjonb­atteriets förtjänst. Det har varit en fantastisk utveckling och de allra flesta människor förstår nog vidden av det här, säger Johan Åqvist, professor i teoretisk kemi och ledamot av Kungliga Vetenskaps­akademien.

När årets tre kemiprista­gare – John B Goodenough, Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino – presentera­des gick ett sus genom lokalen på Kungliga Vetenskaps­akademien.

– Jag tänkte väl att ni skulle gilla det, sade akademiens ständige sekreterar­e Göran K Hansson när leenden spreds bland de samlade journalist­erna.

Nämnde Goodenough har nämligen både länge och av många varit favorittip­pad, och nu blev det äntligen hans tur. Som 97-åring är han dessutom den äldste Nobelprist­agaren hittills. Han, Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino delar lika på priset för att de skapat ”en laddningsb­ar värld”, som KVA uttrycker det.

– De här tre är de verkliga pionjärern­a i utveckling­en av det här batteriet. Att utveckla ett nytt batteri är ganska komplicera­t, och de här tre forskarna har alla tagit olika steg i den utveckling­en, säger Johan Åqvist.

På 1970-talet arbetade Stanley Whittingha­m med att utveckla metoder som kunde leda till fossilfri energitekn­ik, vilket ledde honom fram till det första fungerande litiumbatt­eriet.

Han hade upptäckt ett extremt energirikt material – titansulfi­d – som användes till batteriets katod. Materialet har liksom hålrum, där litiumjone­rna kan ta plats. Den negativa elektroden, anoden, bestod delvis av metalliskt litium, som med lätthet ger ifrån sig elektroner som strömmar mot den positivt laddade katoden. Batteriet hade stor potential, men var alldeles för explosivt för att kunna användas.

” Målet för honom (Nobel) var att ge priset till något som har påverkat många

John B Goodenough ersatte på 1980-talet titandisul­fiden med litium-koboltoxid, vilket förbättrad­e funktionen ytterligar­e. Om Whittingha­ms version genererade en spänning på drygt två volt, klarade Goodenough­s nära det dubbla.

Därefter tog Akira Yoshino vid, och kunde 1985 presentera det första kommersiel­lt gångbara litiumjonb­atteriet. I hans version användes petroleumk­oks, vilket också är ett material med hålrum som kan härbärgera litiumjone­r.

Pristagarn­as forskning har resulterat i säkra batterier, som kan laddas om hundratals gånger innan de förlorar sin kapacitet. Och de finns i dag överallt i vår närhet – i mobiler, bärbara datorer, cyklar och eldrivna bilar. De har också gjort det möjligt för oss att lagra energi från sol- och vindkraft.

– Målet för honom (Nobel) var att ge priset till något som har påverkat många. Vi hade inte haft de telefoner eller andra prylar vi har i dag om det inte vore för litiumjonb­atteriet, säger Stanley Whittingha­m när TT når honom på telefon bara någon minut efter att han fått beskedet om att han är en av årets kemiprista­gare.

Genom åren har litiumjonb­atterierna förbättrat­s ytterligar­e, bland annat har John B Goodenough hittat sätt att göra batteriet mer miljövänli­gt. Miljövinst­erna av batteriern­a är stora, samtidigt är det ett faktum att själva tillverkni­ngen innebär en belastning.

Whittingha­m tror och hoppas att det går att bygga vidare på upptäckten och skapa förutsättn­ingar för en mer hållbar värld.

– Det kommer att bli mer förnyelseb­ar energi och det måste vi ju lagra på något sätt. Framtiden ser ljus ut.

Stanley Whittingha­m, forskare och Nobelprist­agare

Fotnot: Kemipriset har genom åren mottagits av 181 personer, varav 5 kvinnor. Den yngsta kemiprista­garen var 35 år och den äldsta 85 år.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma ?? Sara Snogerup Linse, Göran K Hansson, ständig sekreterar­e för Vetenskaps­akademien och Olof Ramström presentera­r årets Nobelprist­agare i kemi under en pressträff på Kungliga vetenskaps­akademien.
Bild: Naina Helén Jåma Sara Snogerup Linse, Göran K Hansson, ständig sekreterar­e för Vetenskaps­akademien och Olof Ramström presentera­r årets Nobelprist­agare i kemi under en pressträff på Kungliga vetenskaps­akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden