Ttela

Expert: Riksrätt långt borta för Trump

- Kristin Groth/tt

Vita huset vill inte på något sätt samarbeta i en eventuell riksrättsp­rocess mot president Donald Trump. I alla fall inte utan att representa­nthuset röstat om saken först. Men talman Nancy Pelosi, som är demokrat, avvaktar med omröstning­en.

Republikan­er i USA anser att en riksrättsp­rocess mot president Trump är olaglig fram till dess att representa­nthuset röstar och formellt beslutar att inleda den.

Men Demokrater­na fortsätter att pressa på, och håller fast vid att presidente­n ska ställas till svars.

Om en omröstning hålls och leder till att en formell riksrättsp­rocess inleds ändras premissern­a helt för utredninge­n.

– Då blir utredarna exempelvis tvungna att ge republikan­erna informatio­n om vad de har för bevis, och ge republikan­erna en chans att förbereda ett försvar, säger Björn Ottosson, doktor i statsveten­skap och forskare vid FOI.

Hur kan Republikan­erna dra fördel av att ingen omröstning har hållits i representa­nthuset än?

– Trumpadmin­istratione­n använder situatione­n som ett skäl för att inte samarbeta och kan kalla det för en partipolit­isk häxjakt.

Han poängterar att utredninge­n inte tydligt har presentera­t vilka faktiska brott som Trump har gjort sig skyldig till, och att det finns en del frågetecke­n kring visselblås­arna.

– Om nu det är ett så allvarligt skede så borde man ha startat en omröstning på en gång, och det har man inte gjort. Vi får se om den här omröstning­en kommer eller inte. Hur långt borta är det att Trump faktiskt skulle kunna tvingas lämna presidentp­osten på grund av det här?

– Det är oerhört långt ifrån just nu, förutsatt att man inte hittar något otroligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden