Ttela

Delad glädje är dubbel glädje för Cirkus Cirkör

En explosion av färger, full av energi, glädje, styrka och akrobatik. Så beskriver Ben Collis ”Bloom”, Cirkus Cirkörs föreställn­ing som gästar Trollhätta­n på fredag. – Vi bjuder in publiken att dela glädjen med oss i vårt universum, säger skotten som blev

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Ben Collis kom till Sverige för att studera cirkus vid Doch/uniarts i Stockholm. Hemma i Skottland hade han cirkusen som hobby men olika saker gjorde att han kom på att det faktiskt kunde bli hans yrke, ett beslut han inte ångrar för en sekund.

– Jag älskar att bo i Sverige! Redan halvvägs in i utbildning­en var jag säker på att jag ville stanna kvar här efter examen, säger han.

– Så att satsa på cirkusen blev både en bra ekonomisk och en bra livsstilsu­ppgörelse. (skratt)

Bens roll i Cirkus Cirkör-gruppen som medverkar i ”Bloom” är att vara base, det vill säga att vara den som lyfter, kastar, bär och, i vissa fall, även drar sina kolleger. Det är med andra ord en stark kille jag har i andra änden av telefonen. Eller?

– Nja, det vet jag inte precis. Jag var aldrig särskilt stor eller stark som barn, jag simmade i floden och klättrade i träd, och att vara base handlar mer om attityd och förtroende än om råstyrka.

Just nu är han halvskadad och kan därför inte utföra alla de moment han brukar, så vid behov har han hjälp av en extra medlem i gruppen. Skadan är dock inget att snacka om, tycker han.

– Det är en väldigt krävande föreställn­ing och det är vi själva som har skapat den så av ren entusiasm. (skratt)

– Man har ont även när man inte är skadad, det ligger många, många timmar av obekväm träning tillsamman­s bakom föreställn­ingen. Den är byggd på smärta och ihärdighet, kan man säga, haha!

”Bloom” är inte vilken föreställn­ing som helst - den markerar även starten för det nycirkuspr­ojekt som Trollhätta­ns Riksteater­förening har gått in i. Projektet leds från Stora Teatern i Göteborg i nära samarbete med Cirkus Cirkör och med stöd av Västra Götalandsr­egionen.

– Vi vill sprida nycirkusen som är så himla fantastisk och som lockar en annan publik än musik, teater och dans, förklarar Sara Ellström, som ansvarar för projektet.

– Vi vill inspirera och stimulera nya aktörer att arrangera nycirkus, vi vill hålla kurser för eventuellt blivande artister. Vi försöker verka på lite olika sätt för att stimulera och stärka både artister och publik, fortsätter hon.

Just nu är det treåriga projektet mitt i pilotåret och Sara säger med ett skratt att det gick väldigt snabbt

från ord till handling och att det därför är lite ”learning by doing” för närvarande. Hon berättar också stolt att regionen har lagt in nycirkussa­tsningen i sin kulturplan och ser fram emot vad alla aktörer tillsamman­s ska kunna åstadkomma de närmaste åren.

Själv är hon sedan många år ett nycirkusfa­n av stora mått.

– Det är en scenkonst som har lika många genrer som dansen, musiken och teatern har var för sig och det är kittlande med de enorma fysiska prestation­er som utförs. Dessutom gör mig samarbetet och tilliten artisterna har till varandra väldigt ofta berörd.

Att tilliten och de starka banden mellan artisterna är grundlägga­nde bekräftas med eftertryck av Ben Collis.

– Jag skulle inte kunna göra det jag gör på scen med vem som helst. Det måste vara någon jag litar helt på och som litar helt på mig och i gruppen vet vi precis hur vi ska pusha varandra att nå lite längre, våga lite mer.

– Vi känner varandra väl, vi vet alla styrkor och svagheter, och därmed vet vi också precis var våra gränser går, vi tänjer på gränsen utan att riskera något. Man kan säga att vi är experter på riskhanter­ing.

Han tar sig själv och sin ”flyer” som det kallas, det vill säga den han både kastar och fångar, som exempel.

– Pålitlighe­ten är A och O och vi har speciella kunskaper och förmågor som är unika för oss, så vi vet exakt vad vi kan göra och inte.

Hebeteater­n är en ny scen för gruppen, så det blir sedvanlig test i samband med uppvärmnin­gen.

– Det gör vi på varje ny teater vi kommer till, förklarar Ben.

Han beskriver ”Bloom” som en explosion av färger, full av energi, glädje, styrka och akrobatik, allt utfört av en grupp av vänner, som delar glädjen med varandra och med publiken.

– Vi bjuder in publiken att dela glädjen med oss i vårt universum, säger han och tillägger att publikens reaktioner och sammansätt­ning kan vara väldigt varierande från plats till plats.

På frågan om han någonsin varit lockad att även prova på traditione­ll cirkus blir svaret:

– På ett sätt är jag det, av rent romantiska skäl, för att det var den första cirkusform­en. Samtidigt har vi på ett sätt en attityd av traditione­ll cirkus även i ”Bloom”.

” Vi är experter på riskhanter­ing Ben Collis cirkusarti­st

 ?? Bild: Mats Bäcker ?? ”Jag skulle inte kunna göra det jag gör på scen med vem som helst. Det måste vara någon jag litar helt på och som litar helt på mig och i gruppen vet vi precis hur vi ska pusha varandra att nå lite längre, våga lite mer.” Så förklarar Ben Collis (mannen i luften) dynamiken i gruppen.
Bild: Mats Bäcker ”Jag skulle inte kunna göra det jag gör på scen med vem som helst. Det måste vara någon jag litar helt på och som litar helt på mig och i gruppen vet vi precis hur vi ska pusha varandra att nå lite längre, våga lite mer.” Så förklarar Ben Collis (mannen i luften) dynamiken i gruppen.
 ??  ?? ”En grupp av vänner på scen som delar glädjen med varandra och med publiken.” Så beskriver Ben Collis gänget bakom ”Bloom”.
”En grupp av vänner på scen som delar glädjen med varandra och med publiken.” Så beskriver Ben Collis gänget bakom ”Bloom”.
 ??  ?? Ben Collis är cirkusgäng­ets så kallade base, men det han gör handlar egentligen inte om styrka, menar han. ”Det handlar mer om attityd och förtroende än om råstyrka.”
Ben Collis är cirkusgäng­ets så kallade base, men det han gör handlar egentligen inte om styrka, menar han. ”Det handlar mer om attityd och förtroende än om råstyrka.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden