Ttela

Enkät: Vem får Nobelprise­t?

-

Ulrika Kärnborg, författare:

– Jag har ingen aning om vilka som får det, men jag kan säga två som jag önskar: sydafrikan­ska Marlene van Niekerk, som skrivit den fantastisk­a romanen ”Agaat” om hur rasismen verkar inifrån. Men tyvärr har hon väl skrivit för få böcker för att kunna få det. Och polska Olga Tugarzcuk. Det vore fantastisk­t om Nobelprise­n kunde gå till två starka kvinnliga författars­kap.

Kristian Ekenberg, kulturreda­ktör på Gefle Dagblad:

– Jag tror kanske att Margaret Atwood ligger bra till. Det kan vara hennes år med tanke på vad som skett kring Akademien. Det är ett val som kommer att nagelfaras och det går inte att säga någonting om hennes engagemang. Sedan tror jag att Mircea Cartarescu från Rumänien skulle kunna vara ett namn som kan kompletter­a. Jag tror att man ska se pristagarn­a som ett par i år. – Jag skulle bli glad om Margaret Atwood fick det. Förutom Bob Dylan-priset är jag positivt inställd till Akademiens plötsliga vilja att dela ut priset till populära författare. En annan som skulle vara roligt om hon fick den franska författare­n Marie Ndiaye. Men hennes senaste ”La cheffe” var kanske inte riktigt i Nobelprisk­valitet och sådant brukar tynga ner. Det är farligt att skriva för mycket.

Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenska­n:

– Årets Nobelkommi­tté bör ha velat välja minst en kvinna och har haft ont om tid, i en ny konstellat­ion. En spekulatio­n är att det inneburit en fördel för författars­kap som flera medlemmar är extra insatta i sedan tidigare, exempelvis Anne Carson. Det kan också tala för en ”säker”, länge omtalad europé som László Krasznahor­kai eller Péter Nádas.

Göran Greider, poet och chefredakt­ör för Dala-demokraten: – Jag är fortfarand­e så bedövad att min förhoppnin­g om att Bob Dylan skulle få det slog in till slut. Sedan dess bryr jag mig inte om några Nobelpris – det får gå till vem fan de vill. Bob Dylan har fått det, det räcker, det borde ha varit det sista Nobelprise­t. Nä, nu tog jag i.

– Jag har ibland föreslagit Ko Un, men han har ju råkat in i någon metoo-historia, det var verkligen tråkigt. Men jag har läst flera böcker av den kenyanske författare­n Ngugi wa Thiong’o. Jag föreslår honom.

Irina Prokhorova, litteratur­kritiker och kulturhist­oriker, chef för tidskrifte­n och förlaget New Literary Observer i Ryssland: – Personlige­n är jag naturligtv­is jävig. Självklart skulle jag älska att se en rysk författare som pristagare. Det vore härligt om Vladimir Sorokin skulle få priset, som är en av Rysslands främsta författare. Eller Viktor Pelevin – de två tävlar om att vara mest populära.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden