Ttela

Kimmo Kyllönen: ”Jag skriver gärna på för tio år”

- Toni Andersson toni.andersson@ttela.se

Målvaktens betydelse i vilken lagsport som helst går inte att underskatt­a. Trivs dessutom vederböran­de i sitt lag och sin stad är minst hälften vunnet. – Klubben får gärna komma med ett tioårskont­rakt, jag skriver på direkt, säger Kimmo Kyllönen, IFK Vänersborg­s finländske burlejon.

Kimmo Kyllönen spelar definitivt en nyckelroll när IFK Vänersborg står inför uppgiften att möta ett av Sveriges, Finlands och Rysslands bästa bandylag i World Cup som startade i går kväll.

Och det är en herre som inte vill annat än att förlänga med klubben – i många år till.

– Familjen stortrivs här i Vänersborg och vi har inga planer på att flytta hem till Finland eller någon annanstans i Sverige. Vi vill stanna här och jag skriver gärna på ett långt kontrakt, jag har många bra år kvar som målvakt, säger Kimmo Kyllönen.

Skulle ett femårskont­rakt vara lockande?

– Nej, nej! Men jag skriver gärna på för tio år, säger den 36-årige finländske landslagsm­ålvakten, som ser fram emot matcherna i World Cup i Göransson Arena.

– Roligt att möta ett lag från varje land, särskilt matchen mot Veiterä där jag har många kompisar. De har många duktiga spelare och jag har bra koll på dem.

Kimmo Kyllönen är i fin form, faktiskt overkligt bra enligt honom själv.

– Ja, det känns jäkligt bra, nästan lite för bra. Nästan så att man blir orolig, jag känner mig helt frisk i kroppen, inga krämpor alls.

Vad Ifk-tränaren Ari Holopainen vill få ut av Wc-äventyret i Sandviken råder ingen större tvekan om.

– Vi vill få ut så mycket som möjligt i 60 minuter i varje match, och fokus ligger på prestation­en. Kommer vi upp i nivå och gör det vi kan, går inget lag säkert, säger Ari Holopainen.

Han minns gärna tillbaka på insatsen i Svenska Cupen nyligen då motståndet var liknande, alltså bästa tänkbara.

– Vi har haft bra träningar i veckan och det syns tydligt på grabbarna att vi har spännande tävlingsma­tcher framför oss.

Holopainen sticker inte under stol med att Västerås SK i öppningsma­tchen vid lunchtid i dag är nyckelmatc­hen för vidare avancemang i World Cup.

– För att gå vidare måste man vinna minst två matcher. Så första matchen är jättevikti­g. Kimmo Kyllönen håller med: – Torsk mot Västerås, och vi är borta. Så det gäller att vara vaken och med från början i och med att vi spelar 2x30 minuter.

Finländska Veiterä på fredagen är en match som alla förväntar sig att IFK ska vinna. Ari Holopainen hissar dock varningsfl­agg.

– Vi kan inte bara ställa ut skridskorn­a och tro att det ska fixa sig, vi måste upp i nivå och göra jobbet för att vinna den matchen.

Veiterä tränas för övrigt av tidigare Ifk-spelaren Valeri Grachev.

I sista gruppspels­matchen väntar ryska storlaget Jenisej med bland andra Sergej Lomanov och svenske målkungen Christoffe­r Edlund i laget.

– Det ska bli roligt att möta dem och ser hur vi ligger till i jämförelse. Överhuvdta­get blir det spännande att möta några av de bästa lagen från tre länder.

Frågetecke­n är satt för David Jensens medverkan, i övrigt är manskapet helt och friskt.

” Roligt att möta ett lag från varje land, särskilt matchen mot Veiterä där jag har många kompisar

Kimmo Kyllönen, målvakt i IFK

 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? Kimmo Kyllönen är van att stå i centrum, här omgiven av lagkamrate­rna Robin Lundqvist och Simon Blomqvist. Ifk-målvakten stortrivs i Vänersborg och IFK och skriver gärna på ett långtidsko­ntrakt med klubben.
Bild: Sebastian Lamotte Kimmo Kyllönen är van att stå i centrum, här omgiven av lagkamrate­rna Robin Lundqvist och Simon Blomqvist. Ifk-målvakten stortrivs i Vänersborg och IFK och skriver gärna på ett långtidsko­ntrakt med klubben.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden