Ttela

I dag är det exakt 30 år sedan den mur som Reagan stod vid föll

- Gustaf Svenungsso­n Gästkrönik­ör

Den amerikansk­a presidente­n Ronalds Reagans ord på Brandenbur­ger Tor 1987 får ofta symboliser­a att väst vann det kalla kriget. Det en gång så mäktiga skräckväld­et Sovjetunio­nen stod inför kollaps och i dess satellitst­ater pyrde missnöjet mot Kreml.

I dag är det exakt 30 år sedan den mur som Reagan stod vid föll. En rad skeenden och händelser ledde på kort tid till att Östeuropa befriades från kommunisme­n, och i dag återigen är en naturlig del i vårt allas Europa.

Den 9 november är dock inte bara en glädjens dag, utan även en sorgens. För 81 år sedan krossades glasrutor över hela Tyskland, vilket har gett namn till Kristallna­tten, under vilken hundratals judar mördades, tiotusenta­ls skickades till koncentrat­ionsläger och förintelse­n inleddes. För 26 år sedan besköts den 426 år gamla bron Stari most i Mostar, Bosnien och Hercegovin­a, av artillerie­ld tills den var helt borta, en symbolisk dramatisk händelse då bron förband stadens kristna och muslimska delar.

I dag är Tyskland enat, koncentrat­ionsläger har blivit minnesplat­ser och flera av det forna Jugoslavie­ns länder är Eu-medlemmar. Europa har under åren sett förföljels­e, krig och folkmord. Tiden efter andra världskrig­et, och framför allt efter östra Europas frigörelse, är en unik tid i Europas historia. Aldrig någonsin har freden varit så lång i Europa, tack vare EU och Nato.

Men, den liberala världsordn­ingen som en gång segrade utmanas nu från flera håll.

” Men, den liberala världsordn­ingen som en gång segrade utmanas nu från flera håll

Medan tidigare amerikansk­a presidente­r velat riva murar och stått sina allierade bi, bygger dagens amerikansk­a president murar, sviker allierade och banar vägen för folkmord. USA river ingångna avtal, i Europa ställs grupper mot varandra i politiska diskussion­er och i Sverige tillåts extremiste­r av olika slag destabilis­era vårt samhälle.

När allierades tycks svikta i utfästelse­r och oroshärdar i vårt närområde och i EU:S grannskap blossar upp behövs mer samarbete i EU. EU behöver tala med en stark internatio­nell röst, ta ansvar för sitt försvar och verka för att en europeisk identitet som alla européer kan känna sig hemma i växer fram.

En europeisk identitet får dock inte betyda likriktnin­g eller en gemensam europeisk kultur. För att fortsatt europeisk integratio­n ska ses som legitim av EU:S invånare måste människors och folks kulturella skillnader respektera­s, ses som något värdefullt och något som gör unionen som helhet starkare. Detta gäller i EU, precis som i Sverige.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden