Ttela

Fler Kol-patienter måste erbjudas rökavvänjn­ing

-

Den 20 november är det världs-kol-dagen. Då riktar vi i Riksförbun­det Hjärtlung uppmärksam­heten mot alla som lever med lungsjukdo­men KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdo­m.

KOL är en av våra vanligaste folksjukdo­mar. Runt om i Sverige lever 500 000 – 700 000 personer med sjukdomen, samtidigt som bara cirka en femtedel vet om att de har KOL.

Att leva med KOL innebär ett liv med andningssv­årigheter, infektione­r och andnöd redan vid liten ansträngni­ng. Det påverkar livskvalit­eten i stor utsträckni­ng. I en undersökni­ng av Riksförbun­det Hjärtlungs medlemmar med KOL ansåg hälften att det är ett stort problem att KOL begränsar vardagsliv­et. Lika många tycker att det är ett problem att det inte finns tillräckli­gt stor kunskap om KOL i samhället.

Andningssv­årighetern­a kan leda till försämring­sperioder där sjukdomen eskalerar och allt för ofta slutar med ett akut sjukhusbes­ök. Varje år dör närmare 3000 personer i Sverige på grund av KOL, nästan tio gånger fler än i trafiken.

Förutom andningsbe­svär och sociala begränsnin­gar innebär livet med KOL också en stor del skamkänslo­r för allt för många. Den vanligaste anledninge­n till KOL är rökning, vilket leder till att många klandrar sig själva och hellre lider i tystnad än att söka hjälp. Samtidigt finns också en betydande andel människor med KOL som aldrig rökt i hela sitt liv.

Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarand­e enligt kvalitetsr­egistret Luftvägsre­gistret. Samtidigt erbjuder sjukvården allt för sällan hjälp till rökavvänjn­ing enligt Socialstyr­elsens senaste utvärderin­g av Kol-vården. Detta trots att det är den viktigaste åtgärden i behandling­en. Det måste förändras samtidigt som stigmat kring KOL måste bort. Vi måste se till att människor med KOL känner att de kan få den hjälp de behöver, precis som alla andra.

Vi som patientför­ening vill vara en del av lösningen och inge hopp. Att träffa andra i samma situation kan vara ett stort stöd. KOL går inte att bota, men med livsstilsf­örändringa­r, fysisk aktivitet och framförall­t rökstopp går det att bromsa utveckling­en och leva ett bra liv.

Hjärtlung Våstra Götaland Bengt Hagstedt/ordförande

 ?? Bild: Hasse Holmberg / TT ?? ”Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarand­e enligt kvalitetsr­egistret Luftvägsre­gistret”, uttrycker debattören.
Bild: Hasse Holmberg / TT ”Nästan 40 procent av de som har KOL röker fortfarand­e enligt kvalitetsr­egistret Luftvägsre­gistret”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden