Ttela

”De var många och jag visste inte om de hade kniv”

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Under vintern och våren var det oroligt i och kring Oden och Resecentru­m. När andra rättegångs­dagen om ungdomslig­an inleddes togs den första händelsen som lett till åtal upp, en grov stöld utanför just Oden i december förra året.

– En var framför och två på sidan, de började försöka dra av mig jackan. Det var läskigt när man var ensam, förklarade en 21-årig man som blev bestulen på sin mössa och hotad.

Han och flickvänne­n hade varit i mataffären i Oden och köpt dricka. Klockan var tio på kvällen denna måndag strax innan jul. Utanför Subway såg de ett gäng killar på fyra stycken, som började gå efter dem. En 17-åring, som vi kallar E, frågade efter cigaretter, berättade mannen och när han sa att han inte hade dem utan flickvänne­n började E gå igenom hans fickor.

Medan flickvänne­n vittnade om att hon sagt att de fick köpa cigaretter själva, menade E att hon sagt något rasistiskt i samband med detta.

Då började det bli irriterat, och strax efter de rundat hörnet och var utanför sidoingång­en på Oden ska E ha enligt åklagaren ha fört undan 21-åringen, tagit tag i nacken, och slitit av honom mössan. Två andra killar, en annan 17-åring som vi kallar G och en annan okänd gärningsma­n, ska sedan ha ställt sig på var sin sida av 21-åringen och E tätt framför och försökt dra av hans jacka.

– Han stod jättenära och drog ner dragkedjan på jackan, de andra drog från sidan, men den fastnade i armvecken när jag låste med armarna. Det var obehagligt, de var många och jag visste inte om de hade kniv, sa mannen.

Flickvänne­n hade passat på att gå iväg och ringa polisen och då sprang de unga killarna bort mot Högskolan Väst, där de sedan greps av polis och identifier­ades av 21-åringen och hans flickvän. Den stulna mössan hittade man en bit bort slängd bakom en bänk.

– Jag fick mössan av någon när vi började springa, jag vet inte vem. Och då tänker jag vad ska jag med den till och slänger den sedan ifrån mig, hävdade E, som menar att han inte tagit mössan eller försökt ta jackan.

Inte heller G vill kännas vid detta, mer än att han varit på platsen, men mer vid sidan av eftersom han pratade i telefon.

21-åringen och flickvänne­n är dock hundra procent säkra vid konfrontat­ionen utanför högskolan vem av killarna som gjort vad.

Åklagaren frågar sedan hur 21-åringen och flickvänne­n mått efter händelsen:

– Jag är lite mer försiktig bara och tog det lugnt första tre veckorna, men annars har det inte påverkat mig så mycket, sa 21-åringen.

– Jag har inte vågat gå ut själv efter det, och går inte ut överhuvudt­aget när det är mörkt. Det har påverkat mig mycket, sa flickvänne­n.

G blev också hörd angående ett misstänkt ofredande mot en ung kvinna på en buss vid Resecentru­m i mars i år. Han ska enligt kvinnan ha satt sig bredvid henne på bussen, lagt handen på hennes knä och sedan pussat henne på halsen. G hävdar dock att han bara gav henne en kärvänlig kram.

Efter lunch fylldes åhörarsale­n av ett femtontal tågvärdar och lokförare i uniform, som ville stötta en kollega som blivit utsatt för brottsrubr­iceringen hot mot tjänsteman, på en tågresa i april mellan Trollhätta­n och Göteborg. Enligt åklagaren ska A, en 15-årig kille, ha vägrat gå av tåget i Lödöse, när han inte kunde visa en giltig biljett. Allt ska ha filmats av den kroppskame­ra som tågvärden bar:

– Han tittade på mig och med alldeles lugn röst, på fullaste allvar enligt min mening sa han ”jag ska klippa dig, jag kommer hitta dig”. En annan gång när jag jobbade och han var på tåget, gick jag inte ur hytten och nu har jag sagt upp mig, sa hon med gråten i halsen.

A förnekade gärningen, men sa att han varit på tåget och visst visat upp en giltig biljett, ett så kallat fritidskor­t. Han hävdade att det han sa till henne i stället var:

– Det jag felaktigt drabbades av, att bli avvisad kan hon råka ut för nästa gång hon åker tåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden