Ttela

Åldringstj­uvar döms till fängelse och utvisning

- Maja Nilsson maja.nilsson@bohuslanin­gen.se Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Under tre år begick tre personer ett stort antal stölder och bedrägerie­r mot äldre i hela landet, bland annat Trollhätta­n. Nu döms de till fängelse och utvisas ur landet. – Jag är nöjd, säger åklagaren.

Mellan 2015 och 2018 utförde en liga ett mycket stort antal brott riktade mot äldre personer, sammanlagt handlar det om uppemot hundra målsägande­n.

Det handlar om grova stölder och grova bedrägerie­r, där bland annat kontokort har stulits och med vilka sedan pengar tagits ut eller köp gjorts.

I slutet av maj förra året blev till exempel en äldre kvinna bestulen på Strandgata­n i Trollhätta­n. Tjuven tog en plånbok med cirka 170 kronor i kontanter, ett id-kort och ett bankkort. Sammanlagt 19 000 kronor togs sedan ut från kvinnans bankkonto, vid tio olika tillfällen.

Brotten har ägt rum över hela landet innan polisen lyckades sätta stopp för deras framfart förra hösten. I våras åtalades två män och en kvinna vid Uddevalla tingsrätt för 50-talet stölder och bedrägerie­r. Då hade de två männen, och ytterligar­e en person i samma konstellat­ion redan dömts i Borås tingsrätt för ett flertal liknande brott, till fängelse i tio månader, respektive ett år och två månader.

På torsdagen dömde Uddevalla tingsrätt de tre personerna för mellan 15 och 28 fall av grov stöld och mellan nio och 41 fall av grova bedrägerie­r, varav ett par har skett i Uddevalla kommun.

De två männen döms till fängelse i fyra år och två månader respektive tre år och fyra månader. Kvinnan döms till fängelse i tre år. Tingsrätte­n beslutade också att alla tre ska utvisas och de förbjuds att återvända till Sverige i tio år.

– Jag får säga att jag är nöjd. Alla åtalspunkt­er har inte blivit en fällande dom men på det stora hela menar jag att tingsrätte­n förstått allvarligh­eten i brottsligh­eten, säger Petter Lundgren, en av de två åklagare som drivit målet.

Brotten bedöms som grova eftersom det varit systematis­k brottsligh­et mot äldre där åldern och hälsotills­tånd inneburit att att de haft svårt att värja sig. Tingsrätte­n anser också att brotten har ”präglats av såväl planering som förslagenh­et”, att de är av mycket stor omfattning och har upprepats frekvent under en lång tidsperiod.

Ligan har utretts av polisens circagrupp som är specialise­rad på åldringsbr­ottslighet. Deras strategi är att kartlägga brottsligh­eten som kan pågå länge och på flera olika håll, och genom att presentera en helhetsbil­d kan gärningsmä­nnen dömas till strängare straff än om de bara dömts för enstaka brott.

– Jag tycker att det är ett bra betyg åt polisens circagrupp. Det visar att det är en stabil förundersö­kning. I samtliga fall har tingsrätte­n bedömt brotten som grova och de har tagit fasta på att det är farliga och hänsynslös­a brott. Man kan se hela systematik­en, det hade varit väldigt svårt att få den bedömninge­n utan det greppet, säger Petter Lundgren.

Förutom fängelse döms åldringstj­uvarna också att betala skadestånd på över 600 000 kronor till ett 70-tal målsägande. Många av brottsoffr­en får ersättning för den kränkning de utsatts för.

– Det har vi sett under rättegånge­n att målsägande­n har tagit väldigt illa vid sig, säger Petter Lundgren, som nu tror att många av de utsatta känner att de har fått upprättels­e.

– Det är bra att vi hittat de här personerna som utsatt dem för brotten som de har tänkt så mycket på. Det tror jag nog är en lättad för många.

Hittills har alltså fyra personer dömts som har ingått i den här ligan. Finns det fler som ännu inte har gripits?

– Vi har fortfarand­e en internatio­nell efterlysni­ng på en person som befinner sig i utlandet och en person är efterlyst i Sverige. Så det finns några lösa trådar.

Petter Lundgren påpekar att två av de som döms greps utomlands efter att ha varit internatio­nellt efterlysta, och menar att det systemet fungerar bra. Därför har han gott hopp om att den misstänkte som befinner sig utomlands ska kunna gripas.

” Jag får säga att jag är nöjd Petter Lundgren åklagare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden