Ttela

Pizzeriaäg­are får betala dyrt för svartanstä­llda

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Det blev dyrt för en pizzeriaäg­are i Vänersborg som lät minst en person utan arbetstill­stånd jobba hos honom. I torsdags dömdes han till både böter och straffavgi­ft.

I somras åtalades pizzerians ägare, en man i 30-årsåldern bosatt i Trollhätta­n, för två brott mot utlännings­lagen.

Han förnekade redan då brott, eller att det åtminstone inte var så allvarligt att det skulle vara straffbart. Mannen har också berättat att han drivit pizzerian i sju år och de båda anställda frågade tidigt om de kunde få jobb hos honom.

De ene anställde ska inte ha arbetat varje dag i veckan och när han var på plats handlade det om några timmar per dag. Den andre jobbade mer, men endast i tre månader.

Pizzeriaäg­aren frågade aldrig om männen hade arbetstill­stånd. Det blev inte heller av att han skrev anställnin­gsavtal för någon av dem.

Tingsrätte­n i Vänersborg anser

” Tingsrätte­n i Vänersborg anser att de båda anställda varit i tjänst regelbunde­t

att de båda anställda varit i tjänst regelbunde­t. För en av dem är det konstatera­t att arbetstill­stånd saknades. Det är mer oklart för den andre där det inte har gått att få fram säkra uppgifter om vem han är. Hans personnumm­er är inte det samma i företagets personalli­ggare som mannens registrera­de personnumm­er hos Migrations­verket. Enligt numret hos Migrations­verket saknar den personen arbetstill­stånd.

I och med att det inte går att styrka att det handlar om samma person frikänns pizzeriaäg­aren för brott mot utlännings­lagen mellan 17 november 2017 och 6 december 2018.

Han fälls däremot för samma brott mellan 23 augusti 2018 till 12 december samma år.

För detta blir det böter på totalt 15 000 kronor. Dessutom utdöms en straffavgi­ft på 91 000 kronor då pizzeriaäg­aren haft minst en anställd utan arbetstill­stånd. Avgiften tillfaller staten.

Tingsrätte­ns beslut kan överklagas till hovrätten senast 21 november.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden