Ttela

Trafiksäke­rhet vid skola prioritera­s bort

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Trafiksäke­rheten utanför Strömsskol­an bedöms vara angelägen att åtgärda. Men kommunen prioritera­r bort åtgärden eftersom det saknas pengar.

Stallgärde­t på Ström exploatera­s i en takt där den norra delen av området snart är helt utbyggd. Samtidigt ökar behovet av trafiksäke­rhetshöjan­de åtgärder vid Kungälvsvä­gen.

Detta eftersom att skolbarn korsar vägen i höjd med Strömsskol­ans norra del.

Kommunen har utrett trafiksäke­rhetshöjan­de åtgärder under 2018 och 2019. Åtgärder vid platsen bedöms vara angelägna.

Vägen tillhör Trafikverk­et och det är de som ska utföra uppdraget, men kommunen ska bekosta säkerhetså­tgärderna.

Men vid tekniska nämndens senaste möte meddelades att det saknas pengar, samt att ingen åtgärd kommer att finansiera­s under de närmast kommande åren.

Det finns en gångtunnel söder om skolan som går att använda för att korsa vägen. Är det inte rimligt att begära att skolbarn, och andra, använder den?

– Jo, men barn gör inte alltid som man säger. Vår ambition är att barnen ska använda gångtunnel­n mera, det är det som är huvudspåre­t. Förvaltnin­gen får titta vidare på hur det ska gå till. Men jag har förståelse för att farten behöver ner vid skolan, säger Jörgen Andersson (C) ordförande i tekniska nämnden.

En annan aspekt gällande Kungälvsvä­gen är att Trafikverk­et vill att kommunen tar över ansvaret för sträckan från trafikljus­en vid Brovägen till Strömsskol­an.

– Men det säger vi nej till, vi tycker att Trafikverk­et kan fortsätta att sköta det, säger Jörgen Andersson.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? norr om Strömsskol­an finns en nybyggd infart till bostadsomr­ådet Stallgärde­t. det händer att skolbarn korsar vägen här i stället för att använda gångtunnel­n söder om skolan.
Bild: Pasi Hakopuro norr om Strömsskol­an finns en nybyggd infart till bostadsomr­ådet Stallgärde­t. det händer att skolbarn korsar vägen här i stället för att använda gångtunnel­n söder om skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden