Ttela

Klyftan kvar 30 år efter Berlinmure­ns fall

- Krister Zeidler/tt

Det har gått 30 år sedan Berlinmure­n föll och Tyskland återförena­des. Men klyftan lever kvar och i forna DDR är arbetslösh­eten högre och lönerna lägre än i väst. Bilden av att det var bättre förr har också gynnat framväxten av populistis­ka partier.

En anledning till att muren föll var den stora flyktingvå­g som började sommaren 1989 då tusentals östtyskar flydde till väst via bland annat Ungern och Tjeckien. Men massflykte­n fortsatte även efter murens fall och flera miljoner tyskar har lämnat forna DDR. Kvar finns omkring 14 miljoner invånare, vilket är lika många som bodde där 1905.

– Det var den mest kvalificer­ade arbetskraf­ten som flyttade, och bland de unga var det en mycket stor andel kvinnor, säger Tomas Sommerer, Tysklandse­xpert och docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Efter återföreni­ngen pumpade den tyska staten in flera tusen miljarder kronor i öst, bland annat i infrastruk­tursatsnin­gar, för att ena landet och jämna ut de ekonomiska skillnader­na. Den tidigare förbundska­nslern Helmut Kohl pratade om att de nya delstatern­a snart skulle förvandlas till blomstrand­e landskap.

Men i stället försvann tiotusenta­ls jobb när de statsägda företagen privatiser­ades och fortfarand­e är arbetslösh­eten högre och lönerna lägre i östra Tyskland. Det har skapat en nostalgi, så kallad ostalgi, bland dem som stannade kvar och kommer ihåg när det fanns jobb till alla och levnadskos­tnaderna var låga. Att Östtysklan­d i praktiken var bankrutt när muren föll var inget som regimen talade högt om.

– Bland befolkning­en har det funnits en uppfattnin­g att man var en del av en ganska framgångsr­ik ekonomi. Så man tycker att det var en orättvis nedläggnin­g av många företag och att det gynnade Västtyskla­nd.

En av dem som har förståelse för att många östtyskar romantiser­ar DDR är Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som var 35 år när muren föll. I en öppenhjärt­ig intervju i Der Spiegel inför jubileet säger hon att även om man inte kunde resa till väst så kunde man leva ett bra liv i Östtysklan­d.

– Vad många västtyskar har svårt att förstå om man ser på DDR är att även i en diktatur gick det att leva ett framgångsr­ikt liv. VI hade vänner och familjer som vi kunde fira födelsedag­ar och jul tillsamman­s med eller dela ledsamhete­r med, även om det naturligtv­is alltid var med en viss vaksamhet gentemot staten, säger hon till tidningen.

i forna Östtysklan­d användes tidigare av partier på vänsterkan­ten för att vinna röster, enligt Tomas Sommerer. Den romantiser­ade bilden har nu till stor del tagits över av det högerpopul­istiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), som haft stora framgångar i höstens delstatsva­l i östra Tyskland.

– Det som finns kvar och som tyvärr är en konstant faktor är känslan att man är bortglömd och inte represente­rad. Det är en väldigt stark drivkraft för att rösta på AFD, säger han.

Även om de flesta tyskar är positiva till landets enande finns uppdelning­en kvar i folks medvetande och fortfarand­e 30 år efter murens fall pratar man om ”Ossies” och ”Wessies”.

– Vi kommer att fortsätta se bitterhete­n, men med andra referenser. De äldre jämför med det socialisti­ska folkhemmet där de hade det bättre. För den yngre generation­en är det mer att de inte har pengar och samma inflytande som andra i Tyskland. De har fått ärva känslan av den äldre generation­en och känner sig marginalis­erade, säger Tomas Sommerer.

 ?? Bild: Jockel FINCK/TT/AP ?? En östtysk flagga vajar vid den tidigare gränsöverg­ången Checkpoint Charlie i Berlin, numera ett turistmål.
Nostalgin
Bild: Jockel FINCK/TT/AP En östtysk flagga vajar vid den tidigare gränsöverg­ången Checkpoint Charlie i Berlin, numera ett turistmål. Nostalgin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden