Ttela

Konstnärer­na lär av varandra

Utställnin­gen ”Dialog” har invigning idag, lördag, i Konsthalle­n Trollhätta­n med utgångspun­kt i mötet mellan olika konstnärer. – Arbetet kan vara väldigt ensamt, så det är kul att få andra perspektiv på sin konst, säger konstnären och en av initiativt­agar

- Oscar Barragan

Sex konstnärer uppdelade i tre par har närmat sig varandras konstnärsk­ap genom att besöka varandras ateljéer och ställa en mängd frågor för att utöka sin förståelse.

– Vi är alla i olika åldrar och använder olika tekniker, så vi har också olika förhållnin­gssätt till vår konst och vårt hantverk, säger konstnären Jerry Williams, som tillsamman­s med sin kollega Tommy Andersson dragit igång projektet som resulterat i denna utställnin­g.

Men trots att konstnärer­nas uttryck kan se annorlunda ut så har det inte varit svårt att finna en gemenskap sinsemella­n.

– Vi kan vara estetiskt långt ifrån varandra, men det har visat sig att den konstnärli­ga processen är väldigt lik för oss alla. Vi stöter på samma typer av problem och har en direkt förståelse, säger Tommy Andersson.

Mikael Fagerlund, som varit Tommy Anderssons partner i projektet, berättar att han kunnat reflektera över sin egen tid som ung konstnär efter deras samtal.

– Jag minns utmaningar­na och känslorna från när jag själv befann mig i hans situation, säger han.

I utställnin­gens katalogtex­t beskrivs konstnärer­nas sätt att använda dialogen som metod för att nå djupare i undersökan­det av sitt eget och de andras skapande. Verken blir på så sätt lättare att se och får en större betydelse.

– Boken är en stor del av det hela, och jag tror framför allt att det kan vara intressant att läsa för besökarna. Vi kommer också att vara på plats under lördagens invigning så man kan komma fram för att ställa frågor och påbörja en ny dialog, säger Tommy Andersson.

För Jerry Williams är betraktare­ns åsikt både viktig och intressant, och därför finns det ett behov av dialog även med besökarna.

– Det finns ingen bestämd mening, utan jag hoppas att konsten kan engagera och stimulera den som tittar.

Är det svårt att släppa in en annan person i något så intimt som sin ateljé?

– Nej, jag tror att det inte alls är svårt att släppa in människor inom samma yrke, säger Jerry Williams.

– Personlige­n tycker jag bara att det är väldigt roligt. Ens ateljé säger så mycket om en som person, tillägger Tommy Andersson.

 ??  ?? Några dagar innan invigninge­n av utställnin­gen jobbar konstnärer­na hårt för att allt ska stå på sin plats.
Några dagar innan invigninge­n av utställnin­gen jobbar konstnärer­na hårt för att allt ska stå på sin plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden