Ttela

I Fyrbodal anmäls flest brott inom nära relation

I polisområd­e Väst anmäls flest brott inom nära relation i Fyrbodal i förhålland­e till de andra polisområd­ena. För att kunna arbeta förebyggan­de tar polisen nu reda på vad detta kan bero på.

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se

Anmälninga­rna om brott i nära relation varierar i Polisregio­n Väst, men sticker ut i Fyrbodal. Förutom Storgötebo­rg, som utgör en stor del av regionen, sker de flesta anmälninga­r här.

Att statistike­n skiljer sig mellan polisområd­ena fick polisområd­eschef Lars Eckerdal att reagera.

– Jag undrade vad som kunde ligga bakom detta och ville veta. Är socioekono­miska skillnader en orsak? Det är ett bekymmer att statistike­n är så hög. Vi sätter stort fokus på dessa ärenden, och jag känner att jag knappt pratar om annat. Ändå ökar inflödet, och vi hinner inte avsluta ärenden i samma takt som det kommer in nya.

För att ta redo på orsaken till detta har polisen anställt personalve­taren Therese Björkman som kartlägger 1 800 polisärend­en mellan åren 2016 och 2018 där målsägande är över 18 år. Hon jämför Fyrbodal mellan polisområd­e Halland och Skaraborg baserat på befolkning­smängd och demografis­ka faktorer.

– Meningen är att vi sedan ska jobba förebyggan­de utifrån det som kommer fram, säger Lars Eckerdal.

TTELA har specifikt tittat på brottsstat­istik där en kvinna är anmälare och mannen förövare, och i polisområd­e Fyrbodal anmäls cirka 100-200 fler brott årligen än i både Halland och Skaraborg.

– Även om jag tittar på den samlade bilden av brott inom nära relation, finns det en överrepres­entation av män som är förövare i brott inom nära relation, säger Therese Björkman.

Hon är ännu inte klar med sitt resultat men kan se indikation­er på att demografis­ka skillnader spelar roll för siffrorna.

Lars Eckerdal tror att Trollhätta­ns stads arbete kan spela in för att statistike­n än högre i Fyrbodal.

– De har gjort ett väldigt seriöst jobb med att bygga upp en enhet för våld i nära relationer, och kommunen har prisats för sitt arbete. När det blir ett fokus på frågan kan det bidra till att människor vågar anmäla.

” Vi hinner inte avsluta ärenden i samma takt som det kommer in nya

Lars eckerdal Polisområd­eschef

En annan anledning kan vara att anmälninga­r leder till åtal, tror Eva Johnsson, som är vice chefsåklag­are i Uddevalla och har ett nära samarbete med polisen.

– Över tid har vi åtalat många misstänka inom brott i nära relation, och i media blir det tydligt att vi driver de här målen vilket kan hjälpa till.

Andelen brott som lett till åtal i Fyrbodal 2019 ligger på 23,6 procent vilket kan jämföras med rikssnitte­t 22,9 procent – siffror både Eckerdal och Johnsson är nöjda med.

– Sedan tror jag att om vi sätter ytterligar­e fokus på detta så skulle vi klara uppåt trettio procent, säger Lars Eckerdal.

Brott inom nära relation är svårutredd­a ärenden, berättar Eva Johnsson.

– De sker oftast mellan fyra väggar utan vittnen, och den tekniska bevisning som kan användas i andra fall till exempel dna får inte samma betydelse i de här ärendena. Även om vi inte alltid kommer hela vägen till fällande dom är en viktig målsättnin­g att den som utsätts och den som blir utsatt får en utredning värd namnet. De ska känna att vi tar deras ärende på allvar, att vi gör de utrednings­åtgärder vi kan och att de får ett bra bemötande, säger hon.

I Fyrbodal liksom i hela Polisregio­n Väst sker ett samarbete, en kompetensö­kning hos polis och åklagare. Redan existerand­e samarbetsr­utiner ska implemente­ras för att höja kvalitén i brottsutre­dningarna.

– Det handlar både om det initiala skedet och utrednings­skedet, att både polis och åklagare ska ha en klar bild över vad när och i vilken takt saker ska göras, säger Lars Eckerdal.

Projektet sker inom ramen för de 300 miljoner kronor som polisen tilldelats för att korta utrednings­tider och höja kvaliteten i utredninga­rna för särskilt utsatta brottsoffe­r.

I slutet av december presentera­r Therese Björkman sin rapport om brott i nära relation.

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Loewen ?? Utredare Therese Björkman kommer att göra ytterligar­e en fördjupad undersökni­ng av sexualbrot­t.
Bild: Maria Loewen Utredare Therese Björkman kommer att göra ytterligar­e en fördjupad undersökni­ng av sexualbrot­t.
 ??  ?? Polisområd­eschef Lars Eckerdal och vice chefsåklag­are Eva Johnsson. har ett nära samarbete
Polisområd­eschef Lars Eckerdal och vice chefsåklag­are Eva Johnsson. har ett nära samarbete
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden