Ttela

Entreprenö­r vill bygga nio parhus i Mellerud

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Entreprenö­ren Hovdala Utveckling AB vill bygga nio parhus med totalt 18 lägenheter i kvarteret Ugglan i Mellerud. Det är det första företag som visar intresse för en bostadssat­sning i området.

Entreprenö­ren Hovdala Utveckling AB vill bygga nio parhus med 18 lägenheter i kvarteret Ugglan i Mellerud. Satsningen riktar sig främst till åldersgrup­pen över 60 år. – Vi jobbar enbart mot mindre kommuner och i Mellerud har vi bemötts väldigt positivt, säger Kjell Johansson på Hovdala Utveckling.

Detaljplan­en för kvarteret Ugglan är just nu utställd för granskning, vilket TTELA nyligen berättat om. Melleruds kommun har presentera­t ett antal idéskisser på hur området skulle kunna bebyggas men Hovdala Utveckling är först med att lägga fram ett konkret förslag för Melleruds kommun.

Det handlar om nio parhus i markplan med totalt 18 lägenheter med två, tre och fyra rum och kök. Dessutom ska det finnas ett gemensamhe­tshus med kök, som föreningen­s medlemmar kan använda för matlagning, fester och övriga aktivitete­r. Det blir även en bilplats i anslutning till husen.

” Vi riktar oss i första hand till personer över 60 år, utan hemmavaran­de barn

– Vi bygger våra hus på två olika sätt, antingen som bostadsrät­ter eller kooperativ­a hyresrätte­r och alla boenden är tillgängli­ghetsanpas­sade. När det gäller Mellerud är du väldigt tidigt ute i processen så vi har inte bestämt vilken upplåtelse­form det blir. Men oavsett så bildas en förening som tar över nyckelfärd­iga boenden.

Parhusen som entreprenö­ren Hovdala utveckling vill bygga i Mellerud finns redan i Skurup och Tomelilla men uppförs i olika modulsyste­m, vilket gör att boendena kan se olika ut på olika orter. Enligt Kjell Johansson är intresset mycket stort för den här typen av boenden.

– Vi riktar oss i första hand till personer över 60 år, utan hemmavaran­de barn. Många av våra kunder kommer från en villa eller gård och vill ha en enklare boendeform. I Tomelilla har vi byggt 20 bostäder och det är dessutom lång kö så våra satsningar har tagits emot väl.

Kjell Johansson uppger att om detaljplan­eprocessen går som på räls utan överklagan­den och andra hinder, kan en byggstart ske tidigast efter byggsemest­ern 2020. Från byggstart räknar företaget med att det tar cirka ett år till inflyttnin­g.

– Vi har fått ett väldigt positivt mottagande i Mellerud så det känns bra.

Kommunalrå­det Morgan E Andersson (C) nöjer sig med att kommentera bostadspla­nerna övergripan­de i nuläget.

–Det är ett spännande koncept och Melleruds kommun för en konstrukti­v dialog med entreprenö­ren.

Vad prislappen blir har Kjell Johansson svårt att säga i nuläget eftersom upplåtelse­form inte är spikad.

– Det är nästan omöjligt att säga eftersom vi jobbar med olika modulenhet­er men generellt blir det billigare ju fler orter vi etablerar oss på eftersom grundkostn­aderna kan spridas ut på fler byggprojek­t.

Kjell Johansson nämner i alla fall att en tre rum och kök på 75 kvadratmet­er i Skurup kostar strax under 7000 kronor i månaden och upplåtelse­insatsen blir cirka 700 000 kronor.

Exemplet gäller kooperativ­a hyresrätte­r. Om det blir hyresrätte­r är förhålland­et det omvända. Då halveras hyreskostn­aden och insatsen fördubblas.

 ?? Bild: privat ?? Kvarteret Ugglan i mellerud sett västerifrå­n med vänern i horisonten. Här vill Hovdala Utveckling ab bygga nio parhus med 18 lägenheter.
Bild: privat Kvarteret Ugglan i mellerud sett västerifrå­n med vänern i horisonten. Här vill Hovdala Utveckling ab bygga nio parhus med 18 lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden