Ttela

Olika uppfattnin­g om bevisning och utpekanden

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En komplex rättegång med väldigt många misstänkta och brottsoffe­r har gått i mål vad gäller förhandlin­gsdelen. Nu ska domaren Hanna Forsell och hennes nämndemän ta ett beslut vad som ska hända med dessa unga gärningsmä­n, 1517 år. Besked kommer om två veckor, den 9:e december.

Rättegånge­n har karaktäris­erats av många avbrott, långa dagar och förändring­ar i programmet. Det har varit tufft för de inblandade, inte minst de unga. Förhören har varit tuffa och det har av naturliga skäl varit svårt för både misstänkta, brottsoffe­r och vittnen att minnas händelser som utspelade sig för ett halvår sedan och i vissa fall ännu längre tillbaka i tiden.

Och när åklagare och försvarsad­vokater sedan har helt olika bild av vad som hänt och tolkar bilder från övervaknin­gsfilmer och -foton och hur utpekanden gjorts på skilda sätt, finns det utrymme för många tolkningar.

Åklagarna Carin Pedersen och Josefin Pernmyr menar att målsägande varit tydliga och trovärdiga i sina uttalanden när de pekat ut gärningsmä­nnen och att det får stöd genom just övervaknin­gsfilm och foton. Kläder och skor som gärningsmä­nnen haft på sig, att de ger ett sken av att hänga ihop och känna varandra väl, pekar mot att dåden är planerade och i samförstån­d.

– Utpekandet innehåller sådana brister att det ska inte kunna leda till någon fällande dom. Överhuvudt­aget är bevisninge­n långt ifrån tillräckli­g, sa advokat Beatrice Eddysson Rämsell, försvarare för den 16-åring från Uddevalla vi kallar F.

– Det är en slarvig polisutred­ning där man bland annat inte brytt sig om att kontroller­a uppgifter som med lätthet hade kunnat kontroller­as, genom att till exempel gå igenom samtalslis­tor för min klients telefon. Det finns många brister som påverkar utredninge­ns robusthet, sa Martin Schwitzgol­d, försvarsad­vokat för den 17-åring från Trollhätta­n som vi kallar H.

Tio ungdomar, som nu är 15-17 år, men som vid de misstänkta brottstill­fällena i vissa fall till och med var ett år yngre, står åtalade för en rad olika brott – de grövsta gäller rån och försök till rån, grov stöld, övergrepp i rättssak och misshandel.

– I fallet med rånen och rånförsöke­n vid Burger King så har de drabbade killarna fått sina liv förändrade, de bär på en stark rädsla och de känner sig begränsade i vardagsliv­et. Det och att gärningarn­a begåtts med sådan råhet, förstärkt med visande av ett knivskaft och att man varit i överläge numerärt och separerat brottsoffr­en bör också beaktas vid bedömninge­n, sa åklagare Carin Pedersen.

Som straffpåfö­ljd yrkade åklagarna Pedersen och Pernmyr på, med tanke på de tilltalade­s unga ålder, att de misstänkta bör dömas till ungdomsvår­d med ungdomstjä­nst. Bara för den 17-åring från Trollhätta­n som vi kallat B och 16-åringen vi kallat F yrkade åklagaren på sluten ungdomsvår­d. En 18-åring från Uddevalla, vi kallar J yrkade man på villkorlig dom med samhällstj­änst och för en 16-åring från Trollhätta­n vi kallar C yrkade åklagaren bara dagsböter.

Försvarsad­vokaterna menade å sin sida att deras klienter ska frikännas förutom de ringare brott som erkändes.

Domare Hanna Forsell meddelade sedan att dom lämnas om två

” De drabbade killarna fått sina liv förändrade, de bär på en stark rädsla och de känner sig begränsade i vardagsliv­et

veckor, den 9:e december.

Carin Pedersen åklagare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden