Ttela

Tonårskill­e sparkade polis och ung kvinna – döms

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

En 16-årig kille från Trollhätta­n döms nu för att bland annat ha slagit en närstående tjej i ansiktet, för att ha sparkat en polis och för ytterligar­e två fall av misshandel.

För ett år sedan såg två områdespol­iser den då 15-årige killen hoppa ur en nyligen parkerad bil. Poliserna känner igen killen sedan tidigare och hade fått reda på att han var eftersökt. När han skulle gripas satte han sig till motvärn och sparkade ena polisen i höfthöjd.

Några månader senare, i januari, drog han en närstående flicka i håret och slog henne med knytnäven upprepade gånger i ansiktet. Misshandel­n gjorde att flickan svimmade en kort stund och hon fick ont, en svullen arm, blåmärke vid ena ögat och sår på läppen.

Under misshandel­n uttalade också pojken att han hade ”rätt att döda” flickan.

Flickan har senare velat dra tillbaka sin anmälan och i tingsrätte­n har hon sagt att det hon sa till poliserna i januari inte stämmer. Flickan säger istället att hon blev misshandla­d av två okända personer men flickans vän, som ska ha sett händelsen, minns det inte.

I februari befann sig så 16-åringen i Helsingbor­g. Tillsamman­s med två andra gav han sig på en yngre kvinna. Han drog ner henne på marken genom att dra henne i håret, slå henne med minst ett slag med knytnäven och hon sparkades minst två gånger i huvudet.

Vid samma tillfälle gav pojken även en man ett knytnävssl­ag mot ena axeln. Mannen passerade bråket och ingrep när han såg att kvinnan blev sparkade på.

16-åringen sågs även två gånger i somras köra mopeder som visade sig vara stulna, men tingsrätte­n skriver att det inte finns bevis för att det är 16-åringen som har stulit dem.

Vänersborg­s tingsrätt dömer nu killen för olaga hot, olovligt brukande, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning samt tre fall av misshandel.

Tonårskill­en har tidigare varit omhänderta­gen enligt lagen om vård av unga och har varit efterlyst efter att ha rymt från olika placeringa­r. Han döms nu till ungdomsvår­d vilken hans vårdnadsha­vare har godkänt.

Han döms även att, tillsamman­s med sin vårdnadsha­vare, betala skadestånd på 6 150 kronor till mannen i Helsingbor­g. Killen har nekat till alla brott, utom att han satta sig till motvärn när poliserna skulle gripa honom

Domen kan överklagas till Hovrätten senaste den 6 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden