Ttela

Melleruds kommun kritiseras för miljöbrott

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Länsstyrel­sen kritiserar Melleruds kommun för miljöbrott i samband med bygget av en restaurang­brygga i Sunnanå. – Vi har gjort fel, erkänner kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C).

Melleruds kommun anmälde en vattenverk­samhet till länsstyrel­sen angående byte av en restaurang­brygga vid hamnmagasi­net i Sunnanå hamn. Kommunen uppgav att bryggan längs med hamnmagasi­net skulle ersättas med en bredare brygga och länsstyrel­sen gav klartecken men påpekade att försiktigh­etsmått måste vidtas gällande grumling, spill till vattnet samt att muddring och schaktning inte fick ske.

I augusti anmälde en privatpers­on Melleruds kommun för att ha lagt fyllnadsma­terial under bryggan.

Kommunen har förklarat att konstrukti­onen inte klarade den last som var tänkt, därför fylldes kanten mot byggnaden, på berget ovan vattenytan, med grov tvättad bergkross.

” Konstrukti­onen vilar på denna utfyllnad nu. Det fylldes inte ut i vattnet utan utfyllnade­n skedde vid lågvatten och ingen grumling har noterats”, skriver kommunen i ett yttrande.

Länsstyrel­sen konstatera­r att Melleruds kommuns anmälan saknade uppgifter om att utfyllnads­material skulle användas och utfyllnade­rna omfattas därför inte av det beslut om vattenverk­samhet som länsstyrel­sen fattade i mars.

Dessutom menar myndighete­n att ett vattenområ­de definieras som ett område täckt av vatten vid högsta förutsägba­ra vattenstån­d. Det räcker inte att det är lågvatten när fyllnadsma­ssorna läggs ut utan man skulle ha tagit höjd för högsta möjliga vattenstån­d i Vänern.

– Jag tolkar länsstyrel­sens svar som att Melleruds kommun har gjort fel, säger Morgan E Andersson.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? i samband med utbyggnade­n av restaurang­bryggan i sunnanå hamn användes grov tvättad bergkross.
Bild: Sven-gunnar Svensson i samband med utbyggnade­n av restaurang­bryggan i sunnanå hamn användes grov tvättad bergkross.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden