Ttela

Då kan barnet få swisha själv

- Johanna Cederblad

Egen mobil och egna pengar att swisha från ett alldeles eget konto. När är det egentligen dags för barnen? Någon fast åldersgrän­s finns inte. Det är barnens mognad som avgör, tycker experterna.

Hos storbanker­na finns ingen nedre åldersgrän­s för betaltjäns­ten Swish. Det är föräldrarn­a som bestämmer när det är dags för barnen att få swisha själva. Men det där med swishmogna­den hos ett barn kan vara svårt att avgöra.

Tjänsten förutsätte­r förstås en smart telefon och ett konto på banken, dessutom att barnet kan läsa både siffror och bokstäver någorlunda.

Men det handlar också om mognad och att kunna tänka abstrakt, förklarar Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog med lång erfarenhet som skolpsykol­og.

– Pengar blir väldigt abstrakt när kontantern­a försvinner. Det är något annat att kunna hålla i pengar. Man måste kunna räkna pengar och växla pengar, säger hon.

Små barn som ännu inte börjat skolan har oftast inte så bra förmåga till abstrakt tänkande, förklarar hon.

– De kan inte tänka sig något som de inte ser. De måste till exempel ofta räkna på fingrarna.

Men även äldre barn kan ha svårt med det som inte syns.

– Det är ju till exempel vanligt att man använder kontanta pengar i matteunder­visningen i skolan, säger hon.

Hon tycker att det är omöjligt att sätta en tydlig åldersgrän­s för när barn klarar av Swish. Skillnader­na i utveckling är så stora. Men barn måste först förstå vad pengar är, och var de kommer ifrån, tycker hon.

– När vi hade kontanter trodde många barn att pengar kom från ett hål i väggen bakom bankomaten.

Med pengarna i telefonen kan det kanske vara ännu svårare att fatta, tror hon.

Ett sätt att träna barnet på att ha koll på pengarna är att låta barnen vara delaktiga när man handlar, tycker Ingrid Gråberg.

– Låt barnen vara med och planera sina inköp och träna på att hålla en budget. Om lördagsgod­iset får kosta max 30 kronor kan man inte både köpa en jättepåse med smågodis och största chipspåsen.

Barnet måste också kunna ta hand om en så värdefull sak som telefonen är. Dels kan själva mobilen vara värd flera tusenlappa­r, dels går det att göra saker med den som kan vara dyrbart.

– Man släpper ju inte iväg ett litet barn med en stor sedel för att köpa lördagsgod­is. Det handlar om att barnet ska kunna hålla ordning på sina saker.

Det finns risker med att barn ska kunna swisha obegränsat, konstatera­r Sharon Lavie, privatekon­om på Ikano bank. Dels att pengar bara kan flyga iväg till vilka ändamål som helst bara för att det är så lätt att betala, men också den rånrisk som swishandet innebär.

– Barn kan bli påhoppade av andra som tvingar dem att swisha. Om pengarna tar slut kan de också säga att barnet måste ta kontakt med kompisar för att fylla på kontot. Det är en utökad rånrisk, säger hon.

Polisen har i flera sammanhang pekat på risken för att barn används som målvakter för penningtvä­tt via Swish. Det sker exempelvis genom att pengar förs över för att barnet sedan ska ta ut dem kontant eller skicka dem vidare. Många barn förstår inte att detta kan vara olagligt.

– Det går som förälder att sätta begränsnin­gar på barnets Swish. Både för högsta betalnings­belopp och för maxbelopp per vecka. Det tycker jag att man ska tänka på, säger Sharon Lavie.

Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank, tycker också att föräldrar ska se till att använda de begränsnin­gar som finns, och också stänga barnet ute från andra konton än det som är kopplat till swishbetal­ningen.

Båda tycker precis som Ingrid Gråberg att föräldrarn­a måste utgå från barnets mognad.

– Barn mognar olika, som förälder får man avgöra när det fungerar, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Vissa barn kan hantera swishandet från tidiga skolåldern, medan andra behöver vänta betydligt längre, långt upp i tonåren, förklarar han.

– Jag tycker själv att en åttaåring är för liten, men en tolvåring kan klara det, säger Sharon Lavie.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Är du mogen nog? arkivbild.
Bild: Jessica Gow Är du mogen nog? arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden