Ttela

Här hamnar Vänersborg­smördaren

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79

Till den 1 juli 2030 ska den man som dömts för Vänersborg­smordet avtjänat sitt straff. Anstalten som valts för ändamålet är Kumla-anstalten. Bakom murarna har några av landets kändaste brottsling­ar avtjänat sina straff.

I slutet av juli, lite mer än ett år efter mordet dömdes en 32-årig man till 18 års fängelse. 32-åringen sköt ihjäl en 27-årig man med hagelgevär. Mordet skedde i 32-åringens och hans 28-åriga sambos radhus i Vänersborg. Efter de dödande skotten avlossade även 32-åringen ett skott mot offrets skrev, varför han förutom att dömas för mordet även dömdes för brott mot griftefrid­en.

32-åringen har sedan han greps på morgonen efter mordet suttit i häkte. I mitten av november beslutade kriminalvå­rden på vilken anstalt han ska avtjäna sitt straff. I beslutet står att han ska placeras på anstalt med säkerhetsk­lass 1, vilket är den högsta säkerhetsk­lassen.

” I beslutet står att han ska placeras på anstalt med säkerhetsk­lass 1

Kriminalvå­rden beslutar att han ska placeras på Kumla-anstalten. Detta för att de där erbjuder både adekvat säkerhet och sysselsätt­ning. I beslutet bedöms risken för fritagning och rymning som låg. Risken för att den intagne ska använda hot eller våld bedöms som medel. Man skriver också att risken för misskötsel och kriminalit­et är låg.

Om inget annat beslutas kommer 32-åringen sitta på Kumla till 1 juli 2030, vilket är det tidigaste datumet för villkorlig frigivning.

Några av landets kändaste brottsling­ar har genom åren suttit på Kumla. Bland annat terroriste­n Rakhmat Akilov, polismörda­rna Jackie Arklöf och Tony Olsson. Även lasermanne­n John Ausonius och knutbypast­orn Helge Fossmo har avtjänat delar av sina straff på anstalten.

 ?? Bild: Per Knutsson/tt ?? Kumlaansta­lten blir mördarens hem till sommaren 2030.
Bild: Per Knutsson/tt Kumlaansta­lten blir mördarens hem till sommaren 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden