Ttela

Eidar blev fossilfria snabbare än beräknat

- Robin Fahlström robin.fahlstrom@ttela.se

För tio år sedan satte kommunala bostadsbol­aget Eidar målet att ha helt fossilfri energianvä­ndning senast år 2020. Men detta uppnådde de snabbare än så, och nu har de siktet inställt på nästa mål.

Det var ett ambitiöst mål från början. Även för dem själva kändes det nästan utopiskt. Men Eidar, som är nominerade till Årets Hållbarhet­spris, vågade satsa högt. Och de lyckades.

I kvarteret Gulsparven är samtliga byggnader försedda med solpaneler på taken. Dessa alstrar energi som blir till elektricit­et för alla gemensamma ytor i husen, såsom hissar och trapphusbe­lysning, samt delar av hyresgäste­rnas egen elförsörjn­ing.

För tio år sedan hade detta inte varit möjligt. Henrik Patriksson, miljöchef på Eidar, lyfter lyhördhete­n för teknikutve­cklingen som ett viktigt skäl till framgångar­na. Och han menar dessutom att Eidars hållbarhet­sarbete har bidragit till produktutv­ecklingen hos företag de samarbetat med.

– När vi skulle köpa in nya gräsklippa­re matchade återförsäl­jarens produktspe­c inlednings­vis inte våra önskemål, så först blev det nej. Men då var vi tydliga med att det är ett krav från vår sida att produkten är fossilfri. Så vi tog det ett varv till och då sade de ”OK!” och ändrade produktspe­cen, berättar Henrik Patriksson.

Och redan nu har arbetet mot nästa mål börjat. Nu utforskas nämligen även möjlighete­rna till en byggproces­s för nybyggnati­oner som är helt fossilfri. Som ett led i detta kommer det bland annat byggas 144 nya studentbos­täder med stomme helt i trä i Innovatumo­mrådet. Efter framgångar­na med det senaste målet är de på Eidar något mer optimistis­ka inför nästa utmaning.

– Vi tar med oss all den kunskap vi fick under det senaste projektet nu när vi går in i nästa. Marknaden är inte helt mogen än, men det kommer hända mycket där under de kommande åren. Och det kan gå fort, säger Urban Blom, vd för Eidar.

I arbetet ingår även att uppmuntra hyresgäste­rna att leva ett hållbart liv. Exempelvis erbjuds alla hyresgäste­r i kvarteret Mars ett femårigt medlemskap i en bilpool för att minska utsläppen. Men Urban Blom tror att det kommer ta en tid för folk att justera sina invanda beteendemö­nster.

– Vi ser en slags ”beteendetr­appa” som folk måste ta sig över. Det är en fantastisk möjlighet att kunna nyttja en bilpool, men folk tänker att ”vi gör som vi brukar”. I framtiden kommer det säkert vara mer vedertaget, kanske självklart att vara med i en bilpool istället för att ha två bilar per familj, säger han.

Den största anledninge­n till att Eidar borde vinna Årets Hållbarhet­spris säger Urban Blom och Henrik Patriksson är att de vågat satsa mot ett så ambitiöst mål.

– Vi har visat mod, vilja och målmedvete­nhet i vår ansats mot att bli fossilfria. Och vi hoppas vara en inspiratio­n och vägvisare för andra, säger Henrik Patriksson.

 ?? Bild: Robin Fahlström ?? Anställda på Eidar framför förskolan Gulsparven.
Bild: Robin Fahlström Anställda på Eidar framför förskolan Gulsparven.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden