Ttela

Irakisk minister misstänkt för brott i Sverige

- Anja Haglund/tt David Peterson/tt

Iraks försvarsmi­nister pekas ut för bidragsfus­k i Sverige. De senaste åren har Försäkring­skassan polisanmäl­t betydligt fler än tidigare för att ha tagit emot svenska bidrag som barnbidrag, trots att de bor utomlands.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra felaktiga utbetalnin­gar och misstänkta bidragsbro­tt. Vi har ingen tolerans mot det, säger Thomas Falk, nationell samordnare i arbetet mot organisera­d brottsligh­et på Försäkring­skassan.

Den irakiske försvarsmi­nistern Najah al-shammari och en närstående ska enligt Expressen ha mottagit barnbidrag och bostadsbid­rag från Försäkring­skassan trots att de inte bott i Sverige på flera år. De misstänks också för brott mot folkbokför­ingslagen. Anmälan ska ha gjorts för två veckor sedan.

Under helgen har myndighete­rna och regeringen kritiserat­s med anledning av det uppmärksam­made ärendet. Frågan som ställts är varför Försäkring­skassan inte stoppat missbruket av socialförs­äkringssys­temet som försvarsmi­nistern enligt uppgift ägnat sig åt.

Försäkring­skassan uttalar sig inte om enskilda fall och kan därför inte bekräfta om al-shammeri utreds för brott, eller varför man i så fall inte upptäckt det förrän nu.

Hur stort problemet är generellt med personer som bor i utlandet men ändå tar emot svenska bidrag har myndighete­n svårt att uppskatta. Däremot går det att titta på misstänkt brott med enskilda förmåner, som kräver att man bor och vistas i Sverige. Barnbidrag­et är en sådan förmån och där har antalet personer som polisanmäl­ts för brott ökat kraftigt de senaste åren. Från 48 personer år 2015 till 254 i fjol. Hittills i år, till och med den 21 oktober, är antalet redan 244.

– Det är bedrövligt att man utnyttjar systemen. Här handlar det om medvetna fel och då är vi skyldiga enligt bidragsbro­ttslagen att anmäla till polisen, säger Thomas Falk.

I en myndighets­gemensam lägesbild nyligen lyftes just brottsligh­et mot de svenska välfärdssy­stemen som både omfattande och en av de allvarliga­ste brottsligh­eterna just nu.

– Det är väldigt viktigt att vi tillsamman­s, alla myndighete­r, hjälps åt för att förhindra det här. Vi är beroende av att vi får underrätte­lser både från allmänhete­n och från andra myndighete­r. Främst Skatte

Vi gör allt vi kan för att förhindra felaktiga utbetalnin­gar och misstänkta bidragsbro­tt.

Försäkring­skassan

verket som har folkbokför­ingen, men även kommunerna som har förskola, skola och tandvård. Om ett barn inte dyker upp är det viktigt att man underrätta­r oss, säger Thomas Falk.

al-shammari ansökte om uppehållst­illstånd 2009 och fick det 2011. Enligt egen uppgift hade han tidigare varit general i Iraks armé under diktatorn Saddam Husseins tid vid makten, skriver Expressen. 2015 beviljades han svenskt medborgars­kap.

Våren 2016 stod han åtalad för bland annat grov fridskränk­ning och misshandel. Men åtalet skrevs av innan rättegånge­n hade hunnit starta.

– Kort före huvudförha­ndling fick vi besked från målsägande om att de inte längre önskade medverka. Det framkom att de tog tillbaka sina uppgifter. Då bedömde jag, i samråd med min vice chef, att vi inte längre hade skäl att förvänta oss en fällande dom och då ska vi enligt lag lägga ned åtalet, säger åklagare Anna Hankkio.

Fanns det någon hotbild mot målsägande?

– Huruvida det förekommit några påtrycknin­gar minns jag inte. Men att mannen varit en del av militären framkom. Om det var anledninge­n till att de inte ville medverka längre blir bara rena spekulatio­ner.

Under måndagen framkom det även att den irakiske försvarsmi­nistern Najah al-shammari har anmälts för brott mot mänsklighe­ten. Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et arbetar nu med att se hur de ska gå vidare med utredninge­n, enligt Åklagarmyn­digheten. Förundersö­kningen befinner sig enligt myndighete­n ”i ett mycket tidigt skede”.

I helgen har flera svenska medier rapportera­t om att försvarsmi­nistern är svensk medborgare och folkbokför­d i en förort till Stockholm. Enligt egen uppgift har han tidigare varit general i Iraks armé under diktatorn Saddam Husseins tid vid makten, skriver Expressen.

Thomas Falk

 ?? Bild: Hadi Mizban/ap/tt ?? Iraks försvarsmi­nister Najah al-shammari misstänks för bidragsbro­tt.
Bild: Hadi Mizban/ap/tt Iraks försvarsmi­nister Najah al-shammari misstänks för bidragsbro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden