Ttela

Ofredad kvinna: ”Jag känner en hand på mitt lår”

- Erika Nekham/tt

”Händer verkligen det här? Ja, det händer verkligen.” Så beskriver en kvinna tankarna, när hon kände förre centermini­stern Eskil Erlandsson­s fingrar på sina lår. Själv förnekar han anklagelse­rna om att ha sexuellt ofredat tre kvinnor – påståenden som nu prövas av tingsrätte­n.

I kvinnans fall hände det vid en lunch i riksdagens restaurang Strömmen hösten 2018, där hon satt bredvid Eskil Erlandsson.

– Jag känner en hand på mitt lår – och det här är ett väldigt starkt fysiskt minne – jag känner fingrar som kröker sig inunder min kjolkant. Min reaktion är att jag drar väldigt snabbt undan mitt ben och flyttar mig åt sidan, sade kvinnan.

Hennes berättelse är en av tre närmast identiska historier som ligger bakom åtalet mot Eskil Erlandsson, där han anklagas för sexuellt ofredande. Tre kvinnor, två moderater och en centerpart­ist, har berättat hur de vid olika tillställn­ingar mellan 2016 och 2018 suttit bredvid Erlandsson och plötsligt känt hur han lagt sin hand på deras lår och strukit eller smekt dem, eller pillat på kjolkanten. Under måndagen gick rätten igenom åtalspunkt­erna som rör de två moderata politikern­a.

Eskil Erlandsson förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Hans advokat Johan Eriksson förklarade i rätten att försvaret ifrågasätt­er om anklagelse­rna ”når upp till den kvaliteten att det är kriminalis­erat”. Det baseras på ett avgörande i Högsta domstolen från förra året, där en man friades sedan han tagit en kvinna på låret.

– Det har inget att göra med hur man uppfattar det. Det är inte så att jag ifrågasätt­er att någon har uppfattat det som obehagligt att bli tagen på låren, eller att man själv uppfattat det som en sexuell kränkning, utan det här är juridik, säger hans försvarare Johan Eriksson till TT i en paus under förhandlin­gen.

Eskil Erlandsson kan ofrivillig­t ha kommit åt kvinnornas ben. Han har länge haft problem med sina leder i händerna och brukar därför exempelvis massera händerna mot sina lår.

– När han gör det förekommer det att han av oaktsamhet kommer åt andra människor, förklarar Eriksson.

Den moderata riksdagsle­damot som säger sig ha utsatts i december 2016 ger inte mycket för den förklaring­en:

– Hade det varit ett misstag skulle han väl ha vänt sig till mig och ha sagt ”ursäkta”, sade hon i tingsrätte­n.

Hennes partikolle­ga sade i rätten att det framför allt kändes viktigt att få en ursäkt:

– Jag ville att Eskil Erlandsson skulle säga ”förlåt, jag vet att jag inte skulle ha gjort så här”.

Erlandsson å sin sida säger att han inlednings­vis varken fick reda på vilka som skulle ha utsatts eller när det skulle ha hänt.

I polisförhö­ren har Erlandsson nämnt att anklagelse­rna kan vara en följd av den politiska turbulens som rådde i samband med regeringsb­ildningen efter valet 2018, och det faktum att han stödde Stefan Löfven (S) som statsminis­ter. Johan Eriksson kommer att gå in närmare på detta vid sin slutpläder­ing på onsdag, när förhandlin­gen fortsätter.

– Men jag tror alla känt att det finns något i luften kring det, eftersom man redan under förhandlin­gen har talat om att man krävt en ursäkt från honom trots att han inte känt till vilka personer det rört sig om. Andra personer har varit inblandade än bara de som är berörda, säger han till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden