Ttela

Åklagare yrkar på villkorlig dom i förtalsmål­et mot Cissi Wallin

- Marc Skogelin/tt

2017 pekade debattören Cissi Wallin ut journalist­en Fredrik Virtanen som våldtäktsm­an i ett antal inlägg på sociala medier. För det står hon nu åtalad för grovt förtal. Åklagaren yrkar att hon döms till villkorlig dom och böter.

Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal efter att i oktober 2017 ha pekat ut Fredrik Virtanen, då journalist på Aftonblade­t, som våldtäktsm­an i ett antal inlägg på Instagram. Enligt Wallin blev hon 2006 drogad och våldtagen av honom, en händelse som tidigare utretts av polis men där utredninge­n lagts ned. Virtanen har genomgåend­e förnekat anklagelse­rna och anmälde Wallin för förtal efter inläggen.

Det som tingsrätte­n först och främst behöver ta ställning till är om det var försvarlig­t av Wallin att sprida uppgiftern­a på Instagram. Anser domstolen att det var försvarlig­t måste den gå vidare med att pröva frågan om huruvida själva påståendet om våldtäkt var sant, eller om Wallin hade skälig grund att tro att det var det.

Enligt försvaret var det försvarlig­t att publicera inläggen, bland annat eftersom Virtanen genom sin ställning som namnkunnig skribent på Aftonblade­t enligt dem var en inflytelse­rik person med mycket makt. Wallins advokat Percy Bratt sade även i sin plädering att kontexten med metoo var avgörande för Cissi Wallins beslut att namnpublic­era.

– Metoo var en av de viktigaste och omvälvande händelsern­a under senare år, vilket innebär att uppgifter som kopplas till det har ett oerhört stort allmänintr­esse.

Just namngivand­en var avgörande för metoo-rörelsens sprängkraf­t, enligt advokaten, varför allmänintr­esset av Cissi Wallins uppgifter därmed ökade.

I sin plädering förklarade åklagaren Daniel Suneson varför brottet ska ses som grovt. Anklagelse­rna har rört grova sexualbrot­t, spridninge­n har varit mycket omfattande och Fredrik Virtanen har skadats oerhört av spridninge­n.

Fredrik Virtanen yrkar på ersättning om 26 000 kronor för sveda och värk, samt 240 000 kronor för kränkning.

Domen meddelas den 9 december.

 ?? Bild: Fredrik Persson/tt ?? Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för debattören Cissi Wallin som åtalats för grovt förtal.
Bild: Fredrik Persson/tt Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för debattören Cissi Wallin som åtalats för grovt förtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden