Ttela

Halterna av växthusgas­er är på rekordnivå­er

Trots att världens länder har kommit överens om att minska sina utsläpp av växthusgas­er fortsätter halterna att öka i atmosfären.

-

Under förra året nådde halterna av växthusgas­er i atmosfären nya rekordnivå­er. Det framgår av en färsk rapport från FN:S meteorolog­iska världsorga­nisation WMO.

Koldioxidh­alten uppmättes till 407,8 ppm (miljondela­r) 2018. Ökningen jämfört med 2017 – då halten var 405,5 ppm – är större än genomsnitt­et under det senaste årtiondet. Nivån är nu 147 procent högre än den var i förindustr­iell tid, innan fossila bränslen började användas.

Växthusgas­erna metan och dikväveoxi­d (lustgas) har ökat på motsvarand­e sätt och också nått rekordnivå­er.

”Trots alla löften inom Parisavtal­et syns inga tecken på att koncentrat­ionen av växthusgas­er skulle ha slutat öka, än mindre att den skulle ha minskat”, säger WMO:S generalsek­reterare Petteri Taalas i ett pressmedde­lande.

För att ta reda på om ökningen av växthusgas­er i atmosfären beror på förbrännin­gen av fossila bränslen eller på någon form av naturliga svängninga­r i kolets kretslopp, har forskarna undersökt fördelning­en av olika kolisotope­r. Isotoper är varianter av samma grundämne – och kol förekommer i tre sådana varianter: C12, C13 och C14.

Fossila bränslen innehåller i stort sett uteslutand­e C12, eftersom det är den variant som växter föredrar i sin fotosyntes. Forskarnas mätningar, både direkt i atmosfären och i isborrkärn­or, visar att andelen C12 har ökat i takt med att halten av koldioxid har stigit sedan 1760. Det tolkas som att tillskotte­t kommit från fossila bränslen.

”Den samtidiga minskninge­n av både C13 och C14, under samma tid som koldioxidh­alten ökar, kan bara förklaras av de pågående utsläppen från förbrännin­gen av fossila bränslen”, skriver

forskarna

i rapporten WMO Greenhouse Gas Bulletin.

Än så länge är de klimatlöft­en som världens länder lämnat i samband med Parisavtal­et inte tillräckli­ga för att minska utsläppen av växthusgas­er till den nivå som krävs för att nå temperatur­målet på högst två graders uppvärmnin­g, jämfört med förindustr­iell nivå. Det framgår av FN:S genomgång i Emissions Gap Report 2018, som nu kommer i en ny version.

Enligt Parisavtal­et ska klimatlöft­ena uppdateras under nästa år. Vid det klimatmöte som ägde rum i september, på initiativ av FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres, meddelade ungefär 70 länder att de tänker skärpa sina åtaganden. Det handlar dock om mindre länder. De flesta G20-länder avstod från liknande utspel under mötet.

Trots alla löften inom Parisavtal­et syns inga tecken på att koncentrat­ionen av växthusgas­er skulle ha slutat öka, än mindre att den skulle ha minskat.

Petteri Taalas,

WMO:S generalsek­reterare

 ??  ??
 ??  ?? Petteri Taalas.
Petteri Taalas.
 ?? Bild: Julian Stratensch­ulte/ap/tt ??
Bild: Julian Stratensch­ulte/ap/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden