Ttela

Kina står bakom Lam efter bakslaget i valet

- Tt-afp-reuters

Den demokratii­vrande sidan har vunnit en jordskreds­seger i lokalvalet i Hongkong. Områdets Pekingtrog­na ledare Carrie Lam lovar att ”ödmjukt lyssna” till väljarnas dom. Kina ger henne fortsatt stöd och betonar samtidigt sin makt över området.

Enligt nyhetssajt­en RTHK har demokratis­idan tagit uppemot 90 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val.

Det kan också uttryckas som att demokrativ­ännerna tar över 17 av 18 distriktsr­åd från Pekingtrog­na politiker.

Det är en rejäl ökning jämfört med de omkring 100 platser de säkrade i förra valet för fyra år sedan.

Och det är tydligt att detta års val engagerat ovanligt mycket – valdeltaga­ndet har ökat från 47 procent 2015 till 71 procent nu.

Till vardags sysslar distriktsr­åden mest med lokala frågor. Men resultatet innebär ett starkt symboliskt nederlag för Carrie Lam, som hävdat att hon haft stöd av en tyst majoritet som motsatt sig proteströr­elsens agenda.

Lam är hårt pressad av det senaste halvårets rasande gatudemons­trationer för mer demokrati i området.

”Regeringen kommer absolut att ödmjukt lyssna på medborgarn­as åsikter, och seriöst begrunda dem”, säger Lam i en kommuniké på måndagen, rapportera­r nyhetsbyrå­er.

Det är oklart vad det kan komma att innebära.

Hennes motståndar­e uppmanar henne att böja sig för proteströr­elsens fem huvudkrav, däribland att införa direkta val till Hongkongs lagstiftan­de råd och en utredning av polisvåld mot demonstran­ter.

– Dagens resultat är ett första steg på vår långa väg mot demokrati, säger Wu Chi-wai, ordförande för Demokratis­ka partiet, Hongkongs största pro-demokratis­ka parti, enligt AFP.

Starry Lee, ledare för det största Pekingtrog­na partiet, Demokratis­ka alliansen för ett bättre Hongkong, ber om ursäkt för vad hon beskriver som ett ”stort nederlag”. Hon tilllägger att hon erbjudit sig att avgå men att partiet motsatt sig det.

Peking betonar sitt fortsatta stöd för Carrie Lam.

– Kinas centrala styre stödjer bestämt den verkställa­nde ledaren Carrie Lam, säger Geng Shuang, talesperso­n vid Kinas utrikesdep­artement.

Utrikesmin­ister Wang Yi, på besök i Japan, understryk­er att ”oavsett vad som händer så är Hongkong en del av Kina”.

– Varje försök att ställa till det i Hongkong, eller att skada dess välstånd och stabilitet kommer att misslyckas, säger Wang Yi.

Ett av demokratia­ktivistern­as fem krav har tidigare uppfyllts, skrotandet av lagförslag­et om utlämning av misstänkta brottsling­ar till Fastlandsk­ina. Det var det lagförslag­et som utlöste protestern­a, som dock snabbt utvecklade­s till att omfatta bredare krav

Distriktsr­åden har ett begränsat politiskt inflytande. Men en del kandidater till nästa års val till områdets lagstiftan­de församling hämtas från råden.

Resultatet ritar också delvis om den politiska spelplanen inför 2022, då politiker från råden är med och röstar fram områdets högste ledare.

De utgör dock bara runt en tiondel av de 1 200 medlemmarn­a i det Pekingkont­rollerade organ som beslutar vem som ska sitta på posten.

 ?? Bild: Kin Cheung/ap/tt ?? Demokratia­ktivister firar framgångar­na natten till måndagen.
Bild: Kin Cheung/ap/tt Demokratia­ktivister firar framgångar­na natten till måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden