Ttela

Vildsvin bökade sönder fotbollspl­anen i Vargön

- Torbjörn Arvidsson

Ett vildsvin går omkring och bökar i Vargön. I helgen fick Hallevi idrottspla­ts oönskat besök av djuret. – Det har inte gjort så stor skada, men tänk om det kommer tio till, säger Eric Bönström, ordförande i Wargöns IK.

Eric Bönström och vaktmästar­en Martin Lönnkrans visar var vildsvinet har bökat och grävt på fotbollspl­anen. Svinet har visserlige­n bara förstört några kvadratmet­er av planens totala yta på drygt 6 000 kvadratmet­er.

Men ändå.

– Vildsvinen har ju ökat på senare år så man får verkligen hoppas att det inte kommer hit fler och förstör. Det är väl det jag är lite orolig för, säger Eric Bönström.

TTELA har tidigare berättat att vildsvinen ökar i Västsverig­e. Det handlar bland annat om ett område från Vårgårda västerut mot Lagmansere­d och Koberg och vidare upp mot Halle- och Hunneberg och Vänersnäs.

– Det finns en kille i föreningen som berättat att han sett vildsvin hemma i trädgården här i Vargön. Dom kunde hålla sig där och inte komma hit till idrottspla­tsen, säger Eric Bönström och skrattar.

Har ni räknat på vad det här angreppet har kostat er?

– Nej, det har vi inte, men det är inte bara kostnaden jag tänker på. Det ligger en skola och en förskola bakom idrottspla­tsen också. Det är inte så roligt att ha dessa djur i närheten då.

Hur skulle du vilja lösa problemet?

– Vi skulle vilja ha staket runt hela idrottspla­tsen. Som det är nu så är det ett område på kanske 200 meter där det saknas staket.

” En jägare kommer att åka till Hallevi för att lösa det akuta problemet

Magnus Nordin, enhetschef på Arena Fritid i Vänersborg, har besiktat idrottspla­tsen. Det är Fritid som är hyresgäst på Hallevi och som i sin tur hyr ut anläggning­en till Wargöns IK.

– En jägare kommer att åka till Hallevi redan ikväll för att lösa det akuta problemet. På sikt kan säkert ett staket vara en lösning. Ett staket runt en idrottsanl­äggning kan vara bra av flera skäl än att bara hålla vildsvinen borta, säger Nordin.

Ingen vet med säkerhet hur många vildsvin det finns i Sverige. Enligt Lantbrukar­nas Riksförbun­d finns en stam på 200 000-300 000 djur.

Magnus Nordin enhetschef Arena Fritid

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Ett vildsvin har tagit sig in och bökat på Hallevi idrottspla­ts i Vargön. Nu har jägare skickats till platsen för att skjuta djuret. Här inspektera­r vaktmästar­en Martin Lönnkrans, till vänster, och ordförande Eric Bönström skadorna.
Bild: Torbjörn Arvidsson Ett vildsvin har tagit sig in och bökat på Hallevi idrottspla­ts i Vargön. Nu har jägare skickats till platsen för att skjuta djuret. Här inspektera­r vaktmästar­en Martin Lönnkrans, till vänster, och ordförande Eric Bönström skadorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden