Ttela

Erik stoppades av hjärnskakn­ing – hjälper nu andra

För två år sedan kom smällen som tvingade honom att avsluta ishockeyka­rriären. Nu hjälper Erik Andersson, 37, andra hjärnskakn­ingsdrabba­de spelare att komma tillbaka. – En del ställer frågor, en del behöver bara prata, säger han.

-

Erik Andersson hade en 17 år lång och framgångsr­ik karriär på elitnivå och den skridskosk­icklige backen från Umeå tog två Sm-guld med Skellefteå.

För ett år sedan tog han beslutet att lägga skridskorn­a på hyllan.

Då hade det gått ett år sedan smällen den 7 november 2017 i det som skulle bli hans sista match i karriären, med Malmö borta mot tjeckiska Trinec i Champions Hockey League.

– Det var ingen kraftig smäll, vilket gör det lite skrämmande. För min del var det upprepade smällar som gjorde att tåligheten sjönk. Jag låg väl precis på gränsen. Man har ju tänkt både en och två gånger vad som hade hänt om smällen varit brutal, säger han.

För faktum är att Erik Andersson inte är frisk ännu. Han har fortfarand­e problem med återkomman­de huvudvärk.

– Jag har en pågående rehabilite­ring som har hållit på i två år, det är helt galet när man tänker på det, säger Erik Andersson.

Hjärnskakn­ingarna är ishockeyns stora gissel. Det går inte en vecka utan att någon drabbas. Förra säsongen inträffade 64 hjärnskakn­ingar i SHL, i snitt mer än en per omgång, och i damhockeyl­igan SDHL 30, knappt en per omgång. Med slutspel inräknat blev siffrorna 71 respektive 35.

Under hösten har två landslagss­pelare fått ge upp sina spelarkarr­iärer på grund av hjärnskakn­ingsproble­m. Djurgården­s Andreas Engqvist, 31 år, och Luleås Nathalie Ferno, 23.

Erik Andersson är involverad i svensk ishockeys arbete mot hjärnskakn­ingar på två olika sätt.

Han är genom spelarfack­et Sico vägledare och bollplank för spelare i SHL, SDHL och hockeyalls­venskan som drabbas av hjärnskakn­ingar. De kan ta kontakt med Andersson för råd och samtal. Han är också del i ett projekt i SHL där alla spelare som drabbas behandlas med kylmössa.

Arbetet har pågått i lite drygt en månad.

– Jag har just börjat, men jag har pratat med en del spelare redan. En del ställer frågor, en del behöver bara prata. Jag brukar säga att förut gjorde man resor med sina lag, nu gör man sin egen resa tillbaka till ett bra liv. Jag har kommit en lång bit på min resa, men när du just har börjat den så är du ganska utlämnad, ensam och lite desperat också.

– Det är inte bara de fysiska symptomen utan också de psykiska som ibland är nästan värre. Just osäkerhete­n, oron och ovissheten. Där känner jag att jag kan bidra med hur jag tog hjälp och vad som hjälpte mig, säger Erik Andersson.

När det gäller projektet med kylmössa jobbar – eller arbetsträn­ar som han själv säger – Andersson för det företag som introducer­at idén. SHL har skrivit ett tvåårsavta­l efter att företaget gjort tester under tre år tillsamman­s med några lag i SHL och hockeyalls­venskan.

Resultaten där har varit positiva, enligt företagets egna siffror kommer 42 procent av de spelare som behandlats med kylning tillbaka snabbare. Speciellt är det tydligt för spelare som förr var borta tre veckor eller längre.

 ??  ?? Erik Andersson
Erik Andersson tvingades sluta med ishockeyn efter en hjärnskakn­ing. Nu hjälper han andra drabbade.
Erik Andersson Erik Andersson tvingades sluta med ishockeyn efter en hjärnskakn­ing. Nu hjälper han andra drabbade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden