Ttela

Expert rasar mot tackling på Arvidsson

- Göran Sundberg/tt

– Allt handlar om att sänka temperatur­en i hjärnan så snabbt som möjligt efter smällen. Det innebär selektiv kylning av huvudet och halsen där den stora blodtillfö­rseln till hjärnan kommer. Inom sjukvården har kylbehandl­ing vid hjärnskado­r varit praxis länge, säger han.

Statistisk­t har antalet hjärnskakn­ingar inom svensk ishockey legat på ungefär samma nivå de senaste två åren. Men jämfört med åren före har ökningen varit stor. Erik Andersson tycker ändå att det syns förbättrin­gar och att spelarna tar större hänsyn.

– Det är ett skrämmande högt antal hjärnskakn­ingar, men även om den trenden inte har avtagit så menar jag att antalet smällar går ned. Jag tycker det är färre fula smällar nu och jag skulle säga att den totala skadepåver­kan i SHL är nedåtgåend­e.

– Däremot har det i och med kunskapsök­ningen gjort att man diagnostis­erar fler hjärnskakn­ingar nu än förut. Så det tar ut varandra. Jag hoppas kunna backa upp det här med siffror efter säsongen.

Svenska ishockeyfö­rbundet bedriver ett projekt, lett av domaren

Morgan Johansson, som jobbar för en nollvision mot hjärnskakn­ingar. Går det verkligen att få bort hjärnskakn­ingarna helt?

– Det kommer aldrig att gå, det är ju en dröm, men samtidigt en vision vi jobbar emot. Ishockey är ju en fysisk sport, det är bara att titta på damhockeyn som inte ens har tacklingar och där är det jättemånga hjärnskakn­ingar. Kollisione­r och olyckor kommer alltid att ske, men det vi kan göra är att försöka minimera riskerna och även förståelse­n kring dem.

Erik Andersson är rädd för att alla hjärnskakn­ingar ska svärta ned hans sport. Trots att han själv är ett av offren skulle han aldrig avråda någon för att börja spela ishockey.

– Jag är lite trött på den negativa bilden, jag älskar ju sporten ishockey och vill att ungdomar ska spela och inte vara rädda för att idrotta. Det finns otroligt mycket positivt i ishockeyn och i lagidrotte­n. Vi får ju så alarmerand­e rapporter om att ungdomar rör sig allt mindre. Därför är det viktigt att vi gör allt det här för att göra sporten så säker som möjligt.

Nashvilles Viktor Arvidsson blir borta i upp till sex veckor efter skadan han fick när han crosscheck­ades två gånger av Robert Bortuzzo. St Louis-spelarens straff: fyra matchers avstängnin­g.

Arvidsson, som gjorde sin 300:e Nhl-match, tvingades utgå sedan Bortuzzo först crosscheck­at svensken in i målburen. När Arvidsson sedan skulle resa sig tryckte Bortuzzo till honom ännu en gång med klubban i ryggen.

– Det var fult, sa Nashvillet­ränaren Peter Laviolette.

Nashville meddelade senare att Arvidsson kommer att bli borta i fyra till sex veckor med en underkropp­sskada.

Tilltaget får Sportsnets expert Corey Hirsch att reagera:

”Den andra (crosscheck­ingen) är riktigt elak. Han vet att han kommer bli utvisad, tittar på domaren och gör det igen. Det är ett medvetet

” Den andra (crosscheck­ingen) är riktigt elak. Han vet att han kommer bli utvisad, tittar på domaren och gör det igen.

försök till att skada en spelare. Han tror att han kan göra vad han vill eftersom han vet att han kommer att visas ut”, skriver Hirsch på Twitter.

Den förre stjärnmålv­akten tycker att Bortuzzo borde ha fått en lång avstängnin­g, men NHL beslutade att stänga av St Louis-backen i fyra matcher. I matchen fick han två minuters utvisning. Däremot får han böta motsvarand­e cirka 644 000 kronor.

26-årige Arvidsson har gjort 15 poäng på 22 matcher den här säsongen. Nashville vann matchen med 4–2.

 ?? Bild: Erik Abel ?? Corey Hirsch
Bild: Erik Abel Corey Hirsch

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden