Ttela

Skräcksucc­én med Babadook följs upp med brutalt drama

- Gunnar Rehlin/tt

För fem år sedan fick Jennifer Kent ett internatio­nellt genombrott med sin långfilmsd­ebut, skräckfilm­en ”Babadook”. Nu kommer film nummer två till Sverige – men även om ”The nightingal­e” också är mycket otäck och dessutom mycket brutal är den ingen skräckfilm. Den är ett drama som utspelas i Tasmanien 1825.

– ”Babadook” handlade om att undertryck­a sorg. Den här filmen handlar om nödvändigh­eten i att behålla sin mänsklighe­t i en brutal värld, säger Jennifer Kent till TT.

Filmen handlar om Clare, som efter det att hon och hennes familj utsatts för oerhörd brutalitet, bestämmer sig för att söka hämnd. Hon följer de ansvariga genom vildmarken, i sällskap av en stigfinnar­e, aboriginen Billy. Clare är från början rasistiskt negativ till honom, men de gemensamma upplevelse­rna gör att de gradvis blir vänner.

– Det är otroligt att de här två personerna kan närma sig varandra. Det är för mig det viktigaste i filmen. Det finns en känsla av hopp, i detta med att det i slutet

finns vänskap och respekt mellan Clare och Bobby, säger hon.

– Det är en film som handlar om rasism, våld och diskrimine­ring, och jag känner att det är en berättelse som måste berättas även nu. Tyvärr så påminner det som händer i filmen alltför mycket om sådant som händer i samhället idag.

Efter succén med ”Babadook” fick hon flera erbjudande­n om att göra fler skräckfilm­er, men tackade nej.

– Jag bryr mig djupt och innerligt om det jag gör. Om jag inte känner mig passionera­d inför ett projekt så blir jag uttråkad.

”The nightingal­e” är en intensiv och på många sätt rå film, och Kent berättar om hur tuff inspelning­en var.

– Det var snö, det var regn, det var solsken, vi kände ibland att vi höll på att dö. Det var ett helvete, men ett kul helvete.

Filmen spelades in i Tasmanien, den ö och australisk­a delstat som ligger söder om Melbourne.

– Jag har alltid velat göra en film där. Det är en stor sak för Tasmanien, det är första gången som det språk som aboriginer­na där talar hörs i en långfilm.

Det är en ofta mycket brutal film, bland annat innehåller den två våldtäktss­ekvenser som är filmade ur Clares synvinkel.

– Jag ville försöka få fram hur en person som blir våldtagen upplever det. Jag tycker att det är viktigt att visa konsekvens­erna av våld. Det finns så oerhört mycket filmvåld annars som bara fördummar oss. Ofta skildras våldtäkter på film på ett sätt som kan upplevas som kittlande och det ville jag verkligen inte ha i min film.

”The nightingal­e” har svensk biopremiär 29 november.

 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th ?? Jennifer Kent fick ta emot pris på filmfestiv­alen i venedig för ”the nightingal­e”.
Bild: Kirsty Wiggleswor­th Jennifer Kent fick ta emot pris på filmfestiv­alen i venedig för ”the nightingal­e”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden