Ttela

Stor skillnad i smak på tubkaviar

Lagom rökig och tillräckli­gt salt eller söt, oljig och tam. Smaken varierar kraftigt när Testfakta testar kaviar på vårt uppdrag. Och den med minst rom av alla visade sig vara allra godast.

- Ola Jacobsen konsument@gp.se

Enligt Jordbruksv­erket äter svenskarna i genomsnitt ett kilo så kallad smörgåskav­iar per år.

Testfakta har testat åtta olika märken av kaviar på tub. Resultatet visar på stora skillnader, både i smak och hur mycket det deklarerad­e rominnehål­let skiljer sig från det verkliga.

För att ta reda på vilken som är den bästa kaviaren har Testfakta låtit smaklabora­toriet The taste lab testa smak, konsistens, utseende och doft.

Kaviaren har också analyserat­s kemiskt av Eurofins, som på det sättet har fastställt om kaviaren innehåller så mycket rom som tillverkar­na påstår. Testet visar på stora skillnader. Flera innehåller till exempel bara runt 75 procent av den deklarerad­e fiskmängde­n.

Kan man dra slutsatsen att de som ligger runt 75 procent inte deklarerar korrekt?

– Eftersom de deklarerar sockersalt­ad rökt rom, så vet vi inte hur mycket som består av färsk rom respektive socker och salt. Vi kan därför inte konstatera att märkningen är felaktig endast med hjälp av dessa resultat, säger Niclas Linde, analytical service manager på Eurofins.

Däremot finns inget tydligt samband mellan rommängd och smakupplev­else.

Testvinnar­en innehåller minst mängd rom av alla testade kaviarsort­er, men bedömdes som allra godast av de 20 smaktränad­e testperson­erna. Den kaviar som kom på tredje plats innehåller däremot näst mest rom av alla testade sorter.

The taste labs 20 testperson­er har bedömt kaviarens smak, doft, konsistens och utseende. Bedömninge­n gjordes i två delar: dels bedömdes kaviaren för sig, dels tillsamman­s med det klassiska kaviartill­behöret ägg.

– Det är ingen slump att vi äter kaviar med ägg. Det har att göra med att äggets fett och protein gifter sig så bra med kaviarens höga sälta, umami och rökighet, säger Johan Swahn forskare och grundare av The taste lab.

– Det är roligt att vi har kunnat titta på de här produktern­a i sitt rätta sammanhang. Det är ju inte så många som äter kaviar direkt ut tuben, som karaktären Janne i Göta kanal, säger Johan Swahn.

” Äggets fett och protein gifter sig så bra med kaviarens höga sälta, umami och rökighet

Testfakta har viktat delbetyget för sensorisk test av kaviar tillsamman­s med ägg till 70 procent och för ren kaviar till 30 procent.

– Det blir ju en helt annan kontext när man testar med och utan ägg. Även kaviarens utseende och doft påverkas av kombinatio­nen med ägg, säger Johan Swahn

The taste lab har använt vetenskapl­iga sensoriska mätverktyg. De 20 testperson­erna är tränade på att bedöma smaker och sitter i enskilda bås och bedömer kaviaren utan att veta vilket märke de har framför sig.

De har dels gjort ett så kallat gillandete­st, där de bedömer hur kaviaren doftar och smakar på en sjugradig skala. Dels har de därefter genomfört en så kallad just about right- eller Jar-värdering. Här bedöms om de olika smakerna är lagom, för mycket eller för lite.

– Jar-värdering är ett användbart verktyg när det är viktigt att hitta en bra balans mellan till exempel sötma och sälta, som i fallet med ägg och kaviar, säger Johan Swahn.

Johan Swahn grundare, The taste lab

Bäst smak, både med och utan ägg, har Pacific kaviar från Ica, följt av kaviaren från Coop och Ejderns. Sämst smakar Klädesholm­en kaviar, särskilt tillsamman­s med ägg.

 ??  ??
 ??  ?? Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang- och hotellhögs­kolan i Grythyttan, förberedde
Linnea Engström, Amanda Jonsson och Marcus Ekman, elever vid restaurang- och hotellhögs­kolan i Grythyttan, förberedde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden