Ttela

Vi satsar på personalen – opposition­en vill minska den!

-

Svar till Lisa Söderstedt, sjuksköter­ska förtroende­vald Vårdförbun­det, Anna-sara Björk, sjuksköter­ska, Charlotte Hofmann, sjuksköter­ska, Emelie Dahlstrand, sjuksköter­ska, Emma Bilstrup, sjuksköter­ska, Kajsa Mandelholm, sjuksköter­ska, TTELA 19 november.

Personalen är den viktigaste resurs vi har i vården och omsorgen. Tillsamman­s med våra omsorgstag­are är det den viktigaste grupp vi har att värna.

Det är därför vi i majoritete­n i Trollhätta­ns stad valt att anta den överenskom­melse som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjort med Kommunal, om att alla anställda ska erbjudas heltid, att ingen ska behöva ha en osäker anställnin­g och att delade pass ska försvinna. Vi har tagit till oss SKL:S vädjan om att göra oss oberoende av hyrpersona­l, såväl för personalen som för omsorgstag­arnas skull. Hyrpersona­l hämmar kontinuite­ten både inom personalgr­upperna och för de människor de ska vårda. Det kostar också oerhört mycket mer i det långa loppet att hyra in personal än att ha fast och heltidsans­tälld personal.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet är partier med rötterna i den fackliga rörelsen. Vi står först i ledet när det gäller krav på att anställda ska ha rimliga arbetsvill­kor och god arbetsmilj­ö. Vi är fackens vänner, inte dess fiende. Det var därför vi sa nej till allianspar­tiernas krav vid omsorgsnäm­ndens möte i oktober, på att spara pengar genom personalmi­nskningar och genom att ta bort rätten till heltid. Det skulle omgående innebära dels försämrad arbetssitu­ation för de anställda, dels driva på kostnadern­a eftersom det per automatik skulle innebära att mer personal skulle behöva hyras in.

Istället beslutade vi vid senaste mötet med omsorgsnäm­nden, den 20 november, ge tjänstemän­nen i uppdrag att ta fram en handlingsp­lan för att ytterligar­e utveckla den kommunala hälso- och sjukvården.

Det bedrivs i dag en alltmer kvalificer­ad sjukvård i hemmet. Fler personer väljer att vårdas hemma, ofta med stora insatser från den kommunala hälso- och sjukvården. Vi vet också att det här framöver kommer att öka. Det ställer stora krav på ökad kompetens hos personalen och vi vill därför att en långsiktig plan för kompetensu­tveckling tas fram för alla yrkesgrupp­er i omsorgen.

Vi vill också se ett utveckling­sarbete där arbetets innehåll och organisati­on ses över och att modern teknik används, för att ge kvalificer­ad vårdperson­al tid för att göra det som de är tänkta att göra, nämligen det patientnär­a arbetet med att ge vård och omsorg.

Det tycker vi är viktigare satsningar att göra, än att säga upp personal, begränsa deras möjlighete­r till att få ett heltidsarb­ete och lägga stora resurser på att privatiser­a vården och omsorgen.

Lena Hult (S)

ordförande omsorgsnäm­nden

Salima Daidan (S)

vice ordförande omsorgsnäm­nden

Mussa Selim (S)

gruppledar­e för majoritete­n i omsorgsnäm­nden

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Personalen är den viktigaste resurs vi har i vården och omsorgen. tillsamman­s med våra omsorgstag­are är det den viktigaste grupp vi har att värna”, uttrycker skribenter­na.
Bild: Stefan Bennhage ”Personalen är den viktigaste resurs vi har i vården och omsorgen. tillsamman­s med våra omsorgstag­are är det den viktigaste grupp vi har att värna”, uttrycker skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden