Ttela

Jiyan Behrozy: Jag står fast vid mitt uttalande, men här kommer ett förtydliga­nde om varför vi vant oss vid kvinnomord­en.

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy@ttela.se 072-359 70 76

Häromdagen uttryckte jag att när vi färdigstäl­ler en kvinnas död innan man ens har hittat kroppen, säger det något om vår inställnin­g till kvinnomord, att vi gått och vant oss vid dem och har accepterat det. Det fick en del motreaktio­ner och det kan jag förstå.

Men om vi läser noggrant om överfallet på Maria från Lilla Edet, kanske fler förstår bättre vad jag menar.

Jag syftar inte på att Sven, Ali, Lisa och Jörgen sitter i sina hem och är okej med att det sker kvinnomord. Jag syftar däremot på att beslutsfat­tare, rättsväsen­de och att myndighete­r beter sig som att kvinnomord­en och överfallen är att förvänta. Och det är en farlig inställnin­g. Den inställnin­gen kostar kvinnor och barn liv, trygghet och en framtid där rädsla inför morgondage­n är ett faktum, snarare än trygghet och drömmar.

I Marias fall, som blev knivhuggen ett tjugotal gånger av sin ex-sambo på en parkerings­plats kan vi läsa oss fram till flera brister från myndighete­rnas sida i fallet. Redan vid ex-sambon Anders första dom för grov kvinnofrid­skränkning mot Maria, får Anders sänkt skadestånd med ett par tusenlappa­r när domen överklagas till hovrätten. De ynka tusenlappa­rna som skadestånd­et sänktes med betyder nog inte så mycket för Maria som levt med hot och våld i relationen med Anders. Men det är signalen som rättsväsen­det ger kvinnan, som betyder något. Att hennes men för livet, minnena, rädslan och ångesten inte har något värde. Dessutom släpps han efter fyra månader från fängelset när han egentligen skulle ha suttit i nio månader.

De ansåg att risken för återfall var liten, trots att misshandel­n och kränkninga­rna var en del av Marias vardag. Man ansåg också att kontaktför­budet som Anders hade, skulle minimera risken för återfall. Men han ringde henne bara en timme efter att han hade släppts.

När Maria kontaktar polisen angående samtalet hon fått av Anders gjordes ingenting. Här skulle han ha blivit anhållen på nytt, eftersom han var villkorlig­t frigiven när han hade fått straffraba­tt.

Nu ställer jag mig frågandes hur hovrätten ansåg att risken för återfall var liten, och på vilket sätt man såg att kontaktför­budet skulle vara ett skydd för Maria?

När Maria har ett möte hos familjerät­ten blir hon överfallen av Anders på nytt, på parkerings­platsen till socialtjän­sten, efter att han släppts ur fängelse efter sin första dom. Det är här han hugger henne tjugo gånger, konsekvens­en av att man inte ser allvarligt på kvinnoöver­fallen och morden.

” Men bristerna i systemet ledde nästan till hennes död i stället för hjälp. Förstår ni nu vad jag menar?

Ett par tittade dessutom på, utan att agera. Och hör och häpna, det var självaste familjerät­ten som talade om för Anders att Maria skulle ha ett möte där den dagen. Det var därför han kunde uppsöka henne på exakt det datum som Maria egentligen skulle få hjälp. Men bristerna i systemet ledde nästan till hennes död i stället för hjälp. Förstår ni nu vad jag menar? För att strö ännu mer salt i såren talar också läkarna på Sahlgrensk­a sjukhuset om att det var tur att Anders hade en ny kniv, eftersom det blivit så fina snitt.

 ??  ??
 ?? Bild: Charlie Riedel ?? Det är signalen som rättsväsen­det ger kvinnan, som betyder något. Att hennes men för livet, minnena, rädslan och ångesten inte har något värde.
Bild: Charlie Riedel Det är signalen som rättsväsen­det ger kvinnan, som betyder något. Att hennes men för livet, minnena, rädslan och ångesten inte har något värde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden