Ttela

Misstänkt för mordförsök förklarade knivattack

Nyheter: Det var mycket känslor i tingsrätte­n när mannen som misstänks för mordförsök i Lilla Edet mötte sin ex-sambo, som han knivskar allvarligt. Hans syfte varför han sökte upp henne på parkerings­platsen utanför kommunhuse­t hamnade i centrum.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Den 45-årige mannen satt och väntade i sin bil på parkeringe­n utanför kommunhuse­t i Lilla Edet. Bilen stod dold bakom en vit skåpbil. – Det var inte planerat i syfte för att överfalla henne, frågade chefsåklag­are Daniel Edsbagge. – Nej, jag ville bara träffa min dotter en sista gång och ställde mig så för att mamman inte skulle se mig i ett så tidigt skede, för då skulle hon inte komma fram, sa mannen.

Så förklarade den 45-årige mannen, som är misstänkt för försök till mord, första rättegångs­dagen varför han var på plats på torsdagsmo­rgonen den 29 augusti, när hans före detta sambo kom ut från ett möte på familjerät­ten.

Mannen hade kontaktför­bud och hade precis lämnat över vårdnaden av det gemensamma barnet till mamman, för att han skulle avtjäna ett fortsatt fängelsest­raff som utdömts av hovrätten. Den exakta tiden när hon skulle vara på platsen hade han fått från socialtjän­sten.

Chefsåklag­aren undrade vad han skulle med kniven till, som han hade med sig.

– Den har legat där länge, framför passagerar­sätet. Jag har mycket verktyg liggande i bilen. Det fanns ingen plan, men jag mådde inte bra vid den här tiden och kände att ska hon förstöra även det här ögonblicke­t, då ska jag märka henne i ansiktet, sa mannen.

Han förklarar det alltså som ett slumpens ögonblick och att han bara ville markera. Kvinnan som upptäckt hans bil skyndar till sin egen på parkeringe­n.

Men hon hinner bara sätta dottern i bilbarnsto­len innan han snabbt kommer fram mot henne. Rösten stockar sig och när kvinnan berättar om själva attacken sätter hon händerna för ansiktet och börjar gråta.

– Han bar svart keps och var alldeles

TTELA i måndags

svart i ögonen. Och jag har ofta känt så att möter jag honom, så finns jag inte mer, säger kvinnan under förhöret, som mannen tvingas följa på skärm från ett annat rum.

Enligt henne ska han ha tagit tag i hennes hår, dragit huvudet bakåt och gjort en skärande rörelse över ansiktet. Kvinnan lyckas luta huvudet framåt, så att snittet går över munnen och kinden.

– Innan det hann jag tänka, nu skär han halsen av mig.

Sedan fortsätter attacken med flera knivhugg mot kroppen och mot armarna. Slutligen sparkar mannen henne på näsan och läppen när hon ligger ner på marken. Mannen, som under större delen av tiden under rättegånge­n sitter vänd bort från åhörarbänk­en och kvinnan, hävdar att han möter henne framifrån, säger hej till dottern, och skär mot mammans ansikte i panik.

Sedan minns han inte riktigt vad som händer i det efterfölja­nde tumultet, mer än att han slänger kniven i från sig och åker därifrån i sin bil. Sedan väntar han in polisen hemma, eftersom han visste att kvinnan skulle peka ut honom.

Som bakgrund till händelsen berättar både kvinnan och mannen om ett förhålland­e som blivit destruktiv­t. De hade beslutat att gå isär, mannen hamnade i fängelse för tidigare våldsbrott mot henne. Men när han plötsligt släpptes av hovrätten den 26 juli, i väntan på domen som skulle komma en vecka senare, började skräcken krypa på henne igen. Ett kontaktför­bud hade upprättats, men det bröt han direkt.

– När han ringer redan första dagen, men jag svarar inte, då säger det mig någonting, att det här kommer inte gå bra, säger kvinnan.

Mannen menar att han vill komma i kontakt för att lösa praktiska saker. En försäljnin­g av deras hus behöver bli klar och han vill reglera en skuld som han påstår att hon har till honom. Den åtalade 45-åringen kände sig också kränkt och utlämnad eftersom kvinnan skrivit utförligt på en blogg om relationen och våldet. Även om han inte namnges så förstår vänner och arbetskamr­ater att det rör sig om honom, menar han:

– Jag blev otroligt kränkt och knäckt, och att hon delade det på Facebook och Twitter gjorde hela saken värre. Det var många saker som irriterade mig.

Rättegånge­n fortsätter på torsdagen med ytterligar­e förhör med den misstänkte och med flera vittnen, som båda parter åberopat. Dagen avslutas med slutpläder­ingar och att rätten meddelar vilken dag domen lämnas.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? En 45-årig man satt och väntade på parkeringe­n utanför kommunhuse­t i Lilla Edet den 29 augusti. När hans före detta sambo kom ut med deras gemensamma barn, gick han fram och knivhögg henne flera gånger. Nu är fallet uppe i rättegång.
Bild: Christian Flodin En 45-årig man satt och väntade på parkeringe­n utanför kommunhuse­t i Lilla Edet den 29 augusti. När hans före detta sambo kom ut med deras gemensamma barn, gick han fram och knivhögg henne flera gånger. Nu är fallet uppe i rättegång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden