Ttela

Var köper man bästa sushin?

Lite för hårt ris, alltför för salt misosppa eller alldeles, alldeles underbar? TTELA har testat sushiresta­urangerna i Trollhätta­n och Vänersborg.

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00

Det är ett hungrigt gäng som väntar på att sätta igång testet när underteckn­ad dyker upp med sushin något sent. Sushin med tillhörand­e misosoppa dukas upp på bordet och juryn överskådar buffén som bildats. Sedan hugger vi in.

Men först: vad är egentligen sushi? Jo, sushi är en asiatisk maträtt som består av bitar av kokt ris som kombineras med andra ingrediens­er, ofta med någon form av rå fisk. Men det kan också vara olika sorters skaldjur, grönsaker eller tofu. De allra flesta väljer att doppa sin sushi i japansk soya, för extra smak. Andra vanliga tillbehör är wasabi och inlagd ingefära, och man äter oftast sushi med ätpinnar.

Sushi är en ständigt växande mattrend, och för bara ett par veckor sedan slog en ny sushiresta­urang upp dörrarna i Trollhätta­n. Sammanlagt finns det sex renodlade sushiresta­uranger i TTELA:S område. Fyra i Trollhätta­n – Wasabi, Ichiban, Mr. Sushi och Jazz, samt två i Vänersborg – Sushiro och Yui Sushi.

Till skillnad från TTELA:S andra kollar består sushikolle­n bara av ett smaktest, där fem personer från TTELA:S redaktion testade sushi från de tidigare nämnda restaurang­erna. Vi bedömer alltså inte service eller miljö den här gången.

Vi beställde ”den vanliga” menyn med tio bitar på de olika restaurang­erna, under lunchtid. Priserna i faktarutan är alltså lunchprise­r. På två av sex restaurang­er fanns inte något alternativ med tio bitar. Då beställdes nio bitar istället.

Det som bedömdes var smak på både sushin och misosoppan, priset, samt sushins utseende. Varje jurymedlem fick fylla i ett formulär med olika betyg, som sedan sammanstäl­ldes till det slutgiltig­a resultatet.

Favoritsop­pan utses och så är det dags för själva sushin. Varje jurymedlem äter två bitar från varje låda och alla börjar med olika lådor, för att ingen restaurang ska få en fördel framför de andra. Ganska snart slår matkoman oss.

Redan under testet kunde man ana vilken restaurang som skulle ta hem priset, efter upprepade kommentare­r om det vackra upplägget och goda sushin. Bland annat kallades sushin för ”en färgexplos­ion”.

– Den här med stekt lök på, jag har aldrig ätit något liknande i sushiväg. Den var väldigt speciell och god, säger Ulrika Kööhler om vinnaren.

Men en i juryn instämde inte helt in i vinnarens hyllningsk­ör.

– Soppan var inget vidare, och utseendet lika så. Men sushin är fantastisk, säger Gabriel Andersson.

” Redan under testet kunde man ana vilken restaurang som skulle ta hem priset, efter upprepade kommentare­r om det vackra upplägget och goda sushin

 ?? Bild: Maria Loewen ??
Bild: Maria Loewen
 ??  ?? sushi från sex olika restaurang­er testades av ttela:s jury under det stora testet. medverkade i testet gjorde gabriel anderssn, Ulrika Kööhler, Micael Thernström, Lovisa Meijer och Karin Engqvist.
sushi från sex olika restaurang­er testades av ttela:s jury under det stora testet. medverkade i testet gjorde gabriel anderssn, Ulrika Kööhler, Micael Thernström, Lovisa Meijer och Karin Engqvist.
 ?? Bild: Maria Loewen ??
Bild: Maria Loewen
 ??  ?? Lovisa Meijer och Karin Engqvist var redo att bedöma de olika restaurang­erna.
Lovisa Meijer och Karin Engqvist var redo att bedöma de olika restaurang­erna.
 ??  ?? Både ris och ros delades ut under testet, innan den slutgiltig­a vinnaren kunde utses.
Både ris och ros delades ut under testet, innan den slutgiltig­a vinnaren kunde utses.
 ??  ?? Ulrika Kööhler är en av TTELA:S sushiexper­ter.
Ulrika Kööhler är en av TTELA:S sushiexper­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden