Ttela

Max Eskilsson: Det tillåtna är inte alltid det lämpliga

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Iveckan kom beskedet. Riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahls uppmärksam­made bostads- och ersättning­supplägg var inte brottsligt. Detta är dock inget kvitto på att hon agerade moraliskt korrekt. Snarare illustrera­r historien att höga politiker förväntas ha omdöme – även om de råkar ha lagen på sin sida.

Aftonblade­t avslöjade i våras (4/3) att den liberala riksdagsle­damoten Emma Carlsson-löfdahl hyrde sin egen makes bostadsrät­t. Riksdagsle­damöter har rätt till ersättning för övernattni­ngsboende i Stockholm och därmed fick makarna ut den månatliga maxersättn­ingen på 8 600 kronor. Hennes man tog nämligen ut en marknadsmä­ssig hyra på 13 000 kronor. Stormig kritik till trots valde Carlsson-löfdahl att sitta kvar i riksdagen som vilde, men lämnade Liberalern­a och slapp bli föremål för uteslutnin­gsärende. Efter avslöjande­t inleddes emellertid en förundersö­kning om bedrägeri.

Nu, ett drygt halvår senare, läggs alltså utredninge­n ned. ”Utredninge­n visar inte annat än att riksdagsle­damoten betalat hyra till maken på sätt som berättigat till ersättning från riksdagen”, konstatera­r Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkam­maren i ett pressmedde­lande. Historiens huvudperso­n Emma Carlsson-löfdahl ser beslutet som en upprättels­e: ”Jag har hela tiden varit trygg i att jag gjort rätt men det finns många som velat döma mig utan att rättsväsen­det har fått säga sitt. Som Liberal har jag lärt mig att vi har ett rättssyste­m i Sverige och det är det som dömer.” (Facebook 26/11)

Det är ett märkligt synsätt. På vilket sätt skulle liberala principer om den oberoende rättsstate­ns betydelse handla om att allt som inte är förbjudet i lag bör anses moraliskt acceptabel­t? Makarna borde ha förstått hur märkligt och tveksamt ett upplägg där den ena hyr den andres bostad – och i praktiken får ekonomisk ersättning från skattebeta­larna – ter sig för väljarna. Som om upplägget inte – med rätta – stack i ögonen i sig kantades historien dessutom av andra märkliga uppgifter. Bostadsrät­tsförening­en hade inte godkänt andrahands­uthyrninge­n (Aftonblade­t 4/3) och det visade sig även att maken, tillika hyresvärde­n, själv hade bott i lägenheten samtidigt som den formellt hyrdes ut (Aftonblade­t 27/3).

Ibland talas det om hur politiker och andra makthavare inte får sätta sig över lagen. Carlsson-löfdahl har inte brutit mot lagen, men gällande lag får inte vara den enda vägledande moraliska kompassen för ledande politiker.

” Nu, ett drygt halvår senare, läggs alltså utredninge­n ned

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden