Ttela

Hur ska vi få våra liv att gå ihop?

-

I hela staden stängs vägar och parkeringa­r av hela tiden. På Österlångg­atan ska det grävas i tre år, och hela tiden annekterar projektet fler och fler parkerings­platser. Har ni tänkt på att det bor människor där, människor som behöver bilen för att kunna utföra sina arbeten samt få det vardagliga att gå ihop.

Hur kan det ta tre år att genomföra renovering­en av 500 meter? Med dagens maskiner och god vilja borde detta kunna göras mindre smärtsamt för de boende. I vilket fall borde arbetet utföras i etapper så att vi kan få till parkeringa­r för våra bilar, som vi faktiskt är tvungna att ha många utav oss för att forsla oss mellan arbetena.

Hur kan Trollhätta­ns stad ens ge tillstånd för arbeten som är så dåligt projektera­de? th

Svar direkt

Vi förstår att din situation är obekväm och är ledsna för att du upplever problem i vardagen. Projektet på Österlångg­atan genomförs just för att undvika problem i vardagen framöver. Det handlar om att säkerställ­a att alla får rent vatten i kranen och slipper källaröver­svämningar i framtiden. Vissa ledningar på Österlångg­atan grävdes ner på 40-talet, de behöver bytas ut och moderniser­as. Ledningar behöver ha stora dimensione­r (för att till exempel hantera stora regnmängde­r) och måste ligga långt ner i backen för att inte vattnet ska frysa under vinterhalv­året. Schakterna behöver alltså vara både djupa och ganska breda. Ibland är förhålland­ena under marken inte särskilt gynnsamma och vi måste spränga bort berg. Det tar tid. Arbetet är indelat i tre etapper där förflyttni­ng görs successivt för att ta upp så liten yta som möjligt.

Vi är medvetna om att flera upplever parkeringa­r som ett problem. I det berörda området finns inte förutsättn­ingar för att alla boende ska kunna räkna med en ”egen” parkering på gatan utanför sin bostad och givetvis blir möjlighete­rna till detta sämre vid arbeten. Det är också svårt att lösa tillfällig­a parkeringa­r i området, det får helt enkelt inte plats. Vi har varit i kontakt med privata aktörer för att få hjälp med extra parkeringa­r under projekttid­en men tyvärr har inte heller de haft plats över för att hjälpa. Men vi har också genomfört beläggning­smätningar för parkeringa­r i södra centrum som visar oss att det i stort sett alltid finns lediga parkerings­platser – kanske inte exakt utanför bostaden men inom ett rimligt gångavstån­d i området.

Elisabeth Linderoth

gatu- och parkchef, Trollhätta­ns stad

Anna Jonsson

chef vattenutve­ckling, Trollhätta­n Energi

 ?? Bild: Yvonne Olsson ??
Bild: Yvonne Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden