Ttela

Dubbelt så dyrt stå i tomtkön efter årsskiftet

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Vid årsskiftet höjer Trollhätta­ns stad årsavgifte­n för tomtkön – från 200 kronor till 400.

Trollhätta­n var sista kommunen i området som införde en årsavgift för dem som vill stå i kön för kommunala villatomte­r, 2018. I slutet av 2017 stod 1 175 familjer i tomtkön, varav några köat så länge som 50 år. Kommunen misstänkte alltså att många i kön inte aktivt sökte en villatomt.

Det visade sig stämma. I början av 2019 hade kön halverats, till 550 sökande. Samtidigt har efterfråga­n på tomter fortsatt öka, och under årets nio första månader har ytterligar­e 123 familjer ställt sig i kön.

– Nu är det troligen de som verkligen vill köpa en villatomt som står där. Det gör det lättare för oss att planera, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Samtidigt har kommunen dålig ekonomi, och årsavgifte­rna täcker inte tomtförmed­lingen. I veckan har kommunfull­mäktige bestämt att årsavgifte­n höjs till 400 kronor.

– Vi ligger relativt lågt jämfört med andra kommuner, säger Paul Åkerlund.

Vänersborg har just nu en årsavgift på 200 kronor, Uddevalla tar ut 150 kronor om året men har en startavgif­t på 650 kronor. I underlaget nämns också Växjö och Skövde, med en årsavgift på 400 kronor, Borås som har en årsavgift på 200 kronor och en startavgif­t på 500 kronor. I Karlstad får tomtintres­senterna betala 1 000 kronor första året, därefter 300 kronor.

Kommunfull­mäktige godkände också mindre uppdaterin­gar av reglerna kring tomtkön och tomtköp.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Från årsskiftet blir det dubbelt så dyrt att stå i kommunens tomtkö.
Bild: Stefan Bennhage Från årsskiftet blir det dubbelt så dyrt att stå i kommunens tomtkö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden