Ttela

Överskott från jakten gick till välgörenhe­t

- Robin Fahlström

För fjärde året i rad anordnades vildsvinsj­akt i trakterna utanför Upphärad i helgen. Precis som tidigare år kommer det i samband med detta doneras pengar till Barncancer­fonden.

65 jägare från elva jaktlag deltog i den årliga vildsvinsj­akten som anordnas av Trollhätta­ns och Lilla Edets jaktvårdsk­rets vid Svenska Jägareförb­undet. Och även om det huvudsakli­ga syftet är att hålla nere antalet vildsvin, så har det blivit lite av en tradition att samtidigt bidra till välgörenhe­t.

– Vi fick fyra vildsvin, vilket är något mindre än vanligt, säger Jan Karlsson på Svenska Jägareförb­undet.

Alla jägare betalade en avgift på hundra kronor för att få delta i jakten. Dessutom säljs köttet från de skjutna vildsvinen till lokala vilthandla­re. Överskotte­t efter alla omkostnade­r för själva jakten betalats doneras till Barncancer­fonden.

– Det blir nog fem–åtta tusen kronor som går till fonden i år. Men det är ganska vanligt att man donerar det som blir över till välgörenhe­t i samband med jakt, säger Jan Karlsson.

Andra syften med att organisera jakten på det här sättet är för att få bättre samordning och göra den mer rättvis. Exempelvis blir det lättare att veta vems mark vildsvinen skjuts på och att hålla reda på gränserna mellan olika markområde­n.

Redan nu står det klart att vildsvinsj­akten utanför Upphärad kommer anordnas även en femte gång nästkomman­de höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden