Ttela

Så blev Rådahallen hela Dalslands friskvårds­center

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Badhusets verksamhet stod och stampade, och kommunen ville inte satsa några pengar. Då kom nya krafter in och förvandlad­e Rådahallen till ett toppmodern­t friskvårds­center – för hela Dalsland. – Visionen är att alla ska få komma hit och att det ska finnas något för alla, säger verksamhet­schefen Catharina Åbom Häll.

Simning, futsal, handboll, badminton och innebandy – de flesta populära sporter utövas nu för tiden på Rådahallen­s sport- och friskvårds­center. Men det fanns en tid då centrets verksamhet var bra mycket mer begränsad än vad den är i dag.

2004 hade Rådahallen­s verksamhet i flera år stått och stampat på samma ställe, och kommunen satsade inte längre några pengar. Då kom Magnus Olsson in som vd, och fick med sig Melleruds kommun i sin vision om vad hallen faktiskt skulle kunna bli.

– På den tiden var öppettider­na mycket begränsade och själva badhuset gjorde inte mycket väsen av sig. Men när det väl kom in någon som ville mer så ville också kommunen satsa, säger Catharina Åbom Häll som tog över som enhetschef 2016, två år efter att Rådahallen återgått i kommunal regi.

På 16 år har Rådahallen byggs ut och fått en bubbelpool, ett rehabbad och nya bassänger. 2018 stod dessutom den nya sporthalle­n klar, där det både finns en yta som kan bokas och en yta för spontanspe­l.

– Det är ett helt annat ställe nu för tiden. I dag har vi dessutom ett 20-tal föreningar som har verksamhet i huset. Flera av dem växer hela tiden, säger Catharina Åbom Häll.

Det är inte bara invånare i Mellerud som har anledning att besöka Rådahallen. Av centrets dryga 150 000 besökare per år kommer flera av besökarna från andra kommuner i Dalsland. På så vis har Rådahallen blivit något av ett friskvårds­center för hela Dalsland, menar Catharina Åbom Häll.

– Bengtsfors kommun har alla sina skolbarn här, likaså Färgelanda kommun som är här och har lite simskola. På det har vi våra egna skolungdom­ar, och många skolor i ytterkante­n av kommunen är här. Annars ligger det närmaste badhuset i Åmål, säger hon.

Vad är nästa steg?

– Det finns inga konkreta planer i nuläget, men man kanske vill bygga ut simhallen eller bygga en bassäng utomhus i framtiden. Vi ligger lite lågt på grund av det ekonomiska läget i kommunen.

Ekonomin till trots, är Rådahallen­s framtid säker?

– Ja, så känns det och vi har inte fått indikation­er på något annat. Jag tror att kommunen är stolt över Rådahallen.

 ?? Bild: Gabriel Andersson ?? Catharina Åbom Häll är verksamhet­schef för Rådahallen och menar att det är ett helt nytt ställe jämfört med när satsningen inleddes för 16 år sedan.
Bild: Gabriel Andersson Catharina Åbom Häll är verksamhet­schef för Rådahallen och menar att det är ett helt nytt ställe jämfört med när satsningen inleddes för 16 år sedan.
 ??  ?? Den gamla sporthalle­n används framför allt till futsal, men är egentligen för liten för seriespel. Tack vare dispens får den ändå användas för seriespel.
Den gamla sporthalle­n används framför allt till futsal, men är egentligen för liten för seriespel. Tack vare dispens får den ändå användas för seriespel.
 ??  ?? I badhuset har nya bassänger byggts. Bland annat en rehabbassä­ng som är höj- och sänkbar.
I badhuset har nya bassänger byggts. Bland annat en rehabbassä­ng som är höj- och sänkbar.
 ??  ?? 2018 invigdes den nya sporthalle­n där en yta är bokbar, och en yta är till för spontanspe­l.
2018 invigdes den nya sporthalle­n där en yta är bokbar, och en yta är till för spontanspe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden