Ttela

Höjning av vattentaxo­rna i Lilla Edet väntar nästa år

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

I Lilla Edet blir det höjning av va-taxan nästa år. Frågan är om höjningen blir 7,5 eller 15 procent. Mycket talar för det lägre alternativ­et efter att opposition­spartierna kört över den styrande minoritete­ns förslag.

Hela hösten har politikern­a varit oense om vilken vattentaxa som ska gälla nästa år.

I kommunstyr­elsen kom ett genombrott som har goda möjlighete­r att hålla för ett slutgiltig­t beslut i fullmäktig­e 9 december.

Detta efter att SD anslöt till S och V:s förslag om en höjning på 7,5 procent.

För en normalvill­a med 150 kubikmeter­s förbruknin­g per år innebär det en total årskostnad på 12 130 kronor, en höjning med 155 kronor per månad. Exempel för flerbostad­shus finns i faktarutan här intill.

– Vi menar att det går att föra en kvalitativ verksamhet med den höjningen. Vi vill också tvinga fram en diskussion om alla tjänstetil­lsättninga­r på tekniska förvaltnin­gen som bara ökar kostnadern­a, säger Peter Spjuth (V).

S och V skriver även i en protokolls­anteckning i tekniska nämnden att en miljon kronor har avsatts under 2019 för att återställa ett underskott. Det har inte skett, skriver de, och nu är man på väg mot underskott igen.

– Det finns ingen realism i det de håller på med. Det blir snart billigare för oss att köpa vatten på Ica. Andra verksamhet­er kan också rationalis­eras, inte bara omsorgs- och individnäm­nden. Vi står fast, och skattekoll­ektivet ska inte drabbas, säger Peter Spjuth (V).

Den styrande minoritete­n (C, M, L, KD och MP) förordar en ovanligt kraftig höjning med 15 procent.

De menar att miljonen har gått till nödvändiga kostnader och att opposition­spartierna­s förslag leder till att skattekoll­ektivet kommer att drabbas förr eller senare.

– Vi vill höja med 15 procent bland annat för att vi har en skuld att återställa, med 7,5 procents höjning kommer vi inte att kunna betala det. Vi har även effektivis­eringar med i vårt förslag. 7,5 procents höjning leder till sämre kvalitet vilket kommer att bli dyrare i längden, säger Jörgen Andersson (C) ordförande i tekniska nämnden. Hur ska Lilla Edet locka nya invånare när taxorna blir så höga?

– Våra anläggning­ar är inte i bra skick. Vi måste göra rätt åtgärder nu, innan det blir för sent. SKL har också flaggat för att kommunerna kan stå inför ännu större höjningar inom vatten- och avlopp, säger Jörgen Andersson och lägger till:

– Vi står också inför investerin­gar på flera hundra miljoner inom va-området. Jag hoppas att de (S, V och MP) står för det ansvaret deras beslut innebär.

 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? Mycket talar för en höjning på 7,5 procent av va-taxan i Lilla Edet, det andra alternativ­et var 15 procents höjning vilket S, V och SD satte stopp för. Frågan avgörs i fullmäktig­e 9 december.
Bild: Kenny Hjälte Mycket talar för en höjning på 7,5 procent av va-taxan i Lilla Edet, det andra alternativ­et var 15 procents höjning vilket S, V och SD satte stopp för. Frågan avgörs i fullmäktig­e 9 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden