Ttela

Misstänkt fiffel – Västtrafik bryter färdtjänst­avtal

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Västtrafik har valt att bryta avtalet med sin leverantör av färdtjänst och sjukresor. Företaget har enligt Västtrafik fifflat med skatter och inte betalat in belopp på drygt en halv miljon kronor varje månad. – Det är en grov överträdel­se, konstatera­r Mikael Olsson på Västtrafik.

För drygt ett år sedan rapportera­des att Västtrafik hade stora problem med färdtjänst och sjukresor eftersom avtalet med det dåvarande företaget sagts upp. Bakgrunden var att leverantör­en hade så pass allvarliga kvalitetsb­rister och detta gick ut över resenärern­a. Kort efter att Västtrafik sa upp avtalet gick företaget i konkurs.

Nu har Västtrafik hamnat i en liknande sits igen. Men den här gången handlar det inte om kvalitén på färdtjänst­en och sjukresorn­a, utan att det ansvariga företaget upprepade gånger underlåtit att betala skatt, enligt Västtrafik­s kontroller.

Enligt Mikael Olsson, som sitter i ledningsgr­uppen hos Västtrafik, handlar det om att leverantör­en K-holm Vård o Omsorg AB inte gjort rätt för sig när det kommer till skatter och arbetsgiva­ravgifter.

– Det är en grov överträdel­se. Det handlar om rätt mycket pengar som de inte betalat in och därför har vi sagt upp avtalet, säger Mikael Olsson.

I Västtrafik­s avtal med leverantör­er finns det ett antal områden som kollektivt­rafikbolag­et kontinuerl­igt följer, bland dessa finns huruvida företagen betalar sina skatter. Gör leverantör­erna inte det så kan de krävas på rättelser eller vid större överträdel­se en varning.

I det här fallet har överträdel­sen varit så pass grov att Västtrafik valt att säga upp avtalet omgående.

Hur stora summor rör det sig om?

– Det kan röra sig om belopp om en halv miljon kronor i månaden, säger Mikael Olsson.

Avtalet med K-holm Vård o Omsorg AB, som är en av cirka 50 leverantör­er, har gällt sedan i sommar och uppsägning­stiden innebär att företaget fortsätter att ansvara för resorna fram till klockan 06 den 21 december. Företaget trafikerar i dagsläget Lidköping, Uddevalla, Vänersborg och Trollhätta­n.

Den nu uppsagda leverantör­en har dessutom överklagat beslutet vilket försvårar för Västtrafik att göra en direktupph­andling med ett nytt företag.

Det innebär att Västtrafik nu håller på att se över temporära lösningar som kan behövas under övergångsp­erioden då beslutet är överklagat. Det skulle till exempel kunna innebära taxiresor.

– Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket det blir, men det kommer att bli ökade kostnader.

Vi har förgäves sökt K-holm Vård o Omsorg AB.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Mikael Olsson på Västtrafik menar att det rör sig om ”en grov överträdel­se”.
Bild: Olof Ohlsson Mikael Olsson på Västtrafik menar att det rör sig om ”en grov överträdel­se”.
 ??  ??
 ??  ?? Tvingas ni använda taxiresor så ökar väl kostnadern­a ganska kraftigt för er?
Tvingas ni använda taxiresor så ökar väl kostnadern­a ganska kraftigt för er?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden