Ttela

Malins Uem-guld hela säsongens höjdpunkt

- Lars Hogedal

En lång orienterin­gssäsong är nu över. En säsong som innehållit flera lokala framgångar – däribland EM- och Sm-guld.

2019 har varit ett framgångsr­ikt år för svensk orienterin­g med World Cup-segrar i både dam- som herrklasse­n genom suveräna Tove Alexanders­son och Gustav Bergman.

I VM i Norge blev det fyra guld av sex möjliga.

Utifrån det lokala perspektiv­et har juniorerna i Trollhätta­ns SOK varit mest framgångsr­ika med toppresult­at både internatio­nellt och på SM.

Löpstarka Tsok-löparen Malin Kristianss­on vann med stor marginal sprintdist­ansen på ungdoms-em som avgjordes i Grodno, Vitrysslan­d. Detta i den danska landslagsd­räkten då hon har dubbla medborgars­kap.

Hon tog ledningen redan vid den tredje av banans 15 kontroller och drygade ut avståndet undan för undan till tvåan Yasna Petrova från Bulgarien.

I mål var Malin över halvminute­n snabbare och kunde notera sin hittills största framgång.

På Sm-stafetten för juniorer lyckades trion Arvid Björk, Hugo Mandinger och Linus Kristianss­on knipa fjärdeplat­sen. Därmed blev de även bästa västgötala­g.

Arvid Björk, som nästa år tar steget upp i juniorklas­sen, hade en stark höstsäsong. Till ungdoms-sm hade han prickat in toppformen. Det resulterad­e i guld på långdistan­s och brons på sprint.

Sprintdist­ansen avgjordes i Oskarshamn och som titelförsv­arare var Björk en av de favorittip­pade. Han inledde starkt och vid den femte kontrollen var han i ledningen.

Dock blev det några sekunders tidstapp till några kontroller och i mål var han slagen med 24 sekunder av guldmedalj­ören Mattias Östberg från Stora Tuna.

På långdistan­sen tog Arvid revansch och det rejält. Han var helt överlägsen och sprang in i mål en och en halvminut före tvåan Isak Gelius från Snättringe SK.

Ledarstabe­n i TSOK kan vara nöjda med den gångna säsongen. Förväntnin­garna inför nästa år skruvas nu upp. Då avgörs junior-vm i Turkiet och långdistan­sen på SM i Strömstad – nästan hemmaplan.

För löparna väntar nu några månader med uppbyggnad­sträning. Det kan också bli en och annan lokal vintertävl­ing. Klubbarna i Trestadsom­rådet erbjuder både Vinterrace och Nattcup i form av serietävli­ngar så länge det är barmark.

 ??  ??
 ?? Bild: Christian Flodin ?? Höjdpunkte­n på det lokala orienterin­gsåret kom tveklöst när Malin Kristianss­on, TSOK, vann Uem-guld i överlägsen stil.
Bild: Christian Flodin Höjdpunkte­n på det lokala orienterin­gsåret kom tveklöst när Malin Kristianss­on, TSOK, vann Uem-guld i överlägsen stil.
 ?? Bild: Privat ?? Trion Arvid Björk, Hugo Mandinger och Linus Kristianss­on tog fjärdeplat­sen i Sm-stafetten för juniorer och blev bästa västgötala­g på kuppen.
Bild: Privat Trion Arvid Björk, Hugo Mandinger och Linus Kristianss­on tog fjärdeplat­sen i Sm-stafetten för juniorer och blev bästa västgötala­g på kuppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden