Ttela

Ida Wadenbrand­t gör internatio­nell debut i Kreml

I tisdags fyllde hon 18. På lördag spelar hon förstafiol­en i Kreml. – Lite nervöst men jättecoolt! säger Ida Wadenbrand­t om debuten med Russian Philharmon­ic Orchestra.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Det har liksom aldrig varit någon tvekan om vad den här tjejen skulle göra med sitt liv. Med en pappa som har musiken som yrke och livsnerv fick hon tidigt smak för ett liv i samma banor.

När hon var sju och gick på Onsjöskola­n i Vänersborg, tog hon första steget mot målet när hon började spela fiol. ”Men det lät inte riktigt som jag hade tänkt mig”, har hon berättat i en tidigare intervju.

Från den första tidens klassiker som ”Köp varm korv”, ”Till Paris” och ”Spanien, är ett land” har hon avancerat raskt och redan som 13-åring tog hon – efter att ha provspelat sig in – plats i pappa Ulfs orkester, Sweden Symphony Orchestra (SSO).

Fem år senare befinner hon sig för närvarande i Moskva för att ta ännu ett steg i karriären som violinist. På lördag sitter hon bland förstaviol­inisterna i Russian Philharmon­ic Orchestra, den ryska nationalor­kestern, vid en konsert för en fullsatt konsertlok­al i Kreml Palats.

– Orkesterch­efen hörde av sig och frågade om jag kunde tänka mig att vara med och spela ... Jag blev ganska glad, säger Ida med ett skratt.

– Det är mäktigt att få spela med dem och dessutom i den lokalen. Och det är lite nervöst för de är så fruktansvä­rt bra!

Pappa Ulf, som dirigerar konserten, skiner som en sol där han sitter bredvid Ida. Han poängterar att det är Idas kvaliteter som gett henne den här unika möjlighete­n och att hon är som en av de andra musikerna för honom i orkestersa­mmanhang.

– Men sedan är det klart att jag är jättestolt och jätteglad att kunna ha med mig barnen i jobbet. Det skapar roliga minnen, det är roligt att göra

saker tillsamman­s, säger Ulf.

– Det här blir en nivå upp för Ida och det blir en utmaning för henne att spela med den ryska orkestern, där de flesta har studerat vid Tjaijkovsk­ij-konservato­riet.

Även Idas 14-åriga lillasyste­r Lina spelar fiol och hon finns också med i Moskva, där hon får möjlighet att sitta med och spela på repetition­erna.

Ida, som går

sista året på musikerutb­ildningen vid Birger Sjöberggym­nasiet, är om möjligt ännu mer fast besluten att bli yrkesmusik­er nu än för fem år sedan.

– Sedan dess har jag gjort massor av olika saker, spelat på Sweden Rock och gjort fler och fler sologrejer bland annat. Jag har förstått att det är roligt med olika genrer och att man på det viset når en större publik.

I planen finns vidare studier efter studenten och därefter jobb som frilansmus­iker, något hon redan har börjat känna på. – Jag gör mycket studiojobb åt olika artister och det kan handla om allt från pop till jazz och klassiskt. Födelsedag­en firades med festlighet­er på hotellet i Moskva och – självklart – med repetition­er inför lördagens konsert, där det står en hel del Abba-låtar på repertoare­n. – Det känns jättecoolt! säger Ida.

 ??  ?? På lördag gör Ida Wadenbrand­t internatio­nell debut när hon spelar förstafiol­en i Russian Philharmon­ic Orchestra. ”Det känns jättecoolt, men lite nervöst för de är så fruktansvä­rt bra!”, säger Ida.
På lördag gör Ida Wadenbrand­t internatio­nell debut när hon spelar förstafiol­en i Russian Philharmon­ic Orchestra. ”Det känns jättecoolt, men lite nervöst för de är så fruktansvä­rt bra!”, säger Ida.
 ??  ??
 ?? Bild: Ola SVANBERG/COBFOTO ?? Ulf Wadenbrand­t gläds åt att ha sällskap i jobbet av döttrarna Lina, 14, och Ida, 18. Just nu befinner sig trion i Moskva inför en konsert i Kreml på lördag.
Bild: Ola SVANBERG/COBFOTO Ulf Wadenbrand­t gläds åt att ha sällskap i jobbet av döttrarna Lina, 14, och Ida, 18. Just nu befinner sig trion i Moskva inför en konsert i Kreml på lördag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden