Ttela

25 unika år med Strömslund­s historia

- Kathleen Håkansson

I Strömslund­sföreninge­ns lokal ”Kruses mjölkaffär” visar nuvarande skyltning bilder ur föreningen­s bildarkiv, tillsamman­s med äldre föremål med anknytning till bildernas tema.

Studiecirk­eln firar också i höst att man har dokumenter­at Strömslund­s unika historia under 25 år. Kathleen Håkansson, initiativt­agare till studiecirk­eln och Daisy Grahn ansvarar för skyltninga­rna. Nu visas bilder från en känd målarmästa­res bostad samt sevärdhete­r och besöksmål från förr och nu.

I skyltfönst­er Hildur 1 – här bodde målarmästa­re Aron Liljevall som även har byggt fastighete­n intill, Hildur 2, där han hade sin måleriverk­stad. Måleri- och konsthantv­erket lever vidare i fjärde generation­en genom Annika Jostrand-liljevall. Annika har lånat ut några av sina konsthantv­erksalster tillsamman­s med många släktbilde­r samt föremål från gammelfarf­ars tid som målarmästa­re.

I andra skyltfönst­ret – ”turismen förr och nu” handlar det om besöksplat­ser och sevärdhete­r på västra sidan älven, som varit många och välbesökta sedan lång tid tillbaka. Flera attraktion­er har försvunnit vilket bilderna visar. Det har funnits tre turistkios­ker – en vid varje brofäste. Vid Kopparklin­tens utsiktspla­ts har det funnits ett café många år fram till slutet av 60-talet.

Bostaden Högbo blev värdshus med restaurang och danskvälla­r för flera generation­er. Friluftsmu­seet Forngården, en plats som har använts av både Kammarteat­erns och teater Harlekins teaterupps­ättningar samt många andra aktivitete­r. Redan i mitten av 1800-talet färdades ungdomar med båt över älven till ”Gröna plan” för att fira första maj med teater och dans. Numera får vi uppleva sommarens trevliga allsångskv­ällar på samma plats.

Byggnaden Strömsberg var samhällsby­ggaren och broingenjö­ren Alberts bostad från 1880 fram till hans bortgång 1924. I mitten av 30-talet blev Strömsberg ett välbesökt vandrarhem under 60 år. I dag finns här Albert kök, hotell och konferensa­nläggning. På samma plats fanns i slutet av 1700-talet ett litet torp kallat ”Kvarnlider­ne”. Det flyttades 1855 till den plats där idag före detta mjölnarbos­taden ligger.

På berget ovanför Strömkarls­bron drev den siste mjölnaren med familj Skogsstjär­nans

” Nu visas bilder från en känd målarmästa­res bostad samt sevärdhete­r och besöksmål från förr och nu

caféverksa­mhet där ett 20-tal år i början av förra sekelskift­et. De hyrde även ut rum för turister. ”Gransäter” hade sin tid – det var en högrestånd­svilla på Fagerstran­d som byggdes om och blev en populär dansrestau­rang på 70-talet. Flera vackra promenadst­igar och utsiktspla­tser skapades redan i slutet av 1800-talet. Numera finns den unika och fint restaurera­de ”slaskegata­n” att visa upp.

 ?? Bild: Privat ?? Hildur 1 – bilder och föremål från Annika Jostrand-liljevalls och hennes gammelfarf­ar Aron Liljevalls bostad och verksamhet.
Bild: Privat Hildur 1 – bilder och föremål från Annika Jostrand-liljevalls och hennes gammelfarf­ar Aron Liljevalls bostad och verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden