Ttela

Säkerheten viktig på skridskofä­rden

- Jörn Spolander

” Ryggsäcken är din flythjälp, så att du inte hamnar under vattnet om du går igenom

Skridskosä­songen har tagit sina första försiktiga skär på brådfrusna sjöar och nu hoppas skridskoen­tusiastern­a på en isfylld säsong där drömmen är fruset hav. Ivriga skridskoåk­are har redan gett sig ut på sjöar i bland annat Jämtland och Härjedalen. Men de som bor längre söderut ser ut att få vänta lite till.

Redan den 5 oktober tog en grupp erfarna skridskoen­tusiaster säsongens första skär på tunn is nära Bunnerfjäl­len i Jämtland. Och sedan dess har det gjorts flera utfärder på mer eller mindre njutbara isar både längre norrut och söderut i landet.

– Jag har just klivit av isen. Hittills har det väl blivit en mil ungefär, och nu är vi på väg till nästa sjö, säger Annica Gerentz, vice ordförande i Stockholms skridskose­glarklubb på söndagsför­middagen.

Tillsamman­s med några vänner utforskar hon ett system av vattendrag i Rogenområd­et i Härjedalen. Solen skiner, det är nio minusgrade­r och svag vind.

– Det är helt perfekta förhålland­en för nyisbildni­ng. Men nu är vi på väg till isar som har legat ett tag, så vi får nog räkna med en del snö på isen. Isläget varierar otroligt mycket mellan sjöarna, säger Annica Gerentz.

Längre söderut har isläggning­en inte kommit i gång i samma utsträckni­ng ännu, förutom på några enstaka mycket små och grunda sjöar.

Annica Gerentz understryk­er att man förutom god iskunskap alltid måste ha rätt utrustning när man ger sig ut på isen – och att man aldrig ska åka ensam.

– Man ska alltid ha ispik, isdubbar, livlina och ryggsäck med packning i vattentäta påsar. Ryggsäcken är din flythjälp, så att du inte hamnar under vattnet om du går igenom. Men framför allt ska du inte hamna i vattnet, och då behöver du kunskap för att kunna bedöma isen. Gå gärna med i en klubb, så att du kan åka under kunnig ledning om du är osäker.

Förra året blev skridskosä­songen lite snål, tycker Annica Gerentz. Det dröjde innan kylan kom på allvar. I år hoppas hon på bättre förhålland­en.

– Min personliga dröm är att få åka till Svenska högarna, långt ute i Stockholms skärgård. Det var länge sedan det gick att åka dit, så jag är osäker på om det någonsin blir av. Men det vore fantastisk­t. Skärgårdsi­sarna är alltid en extra dimension.

Annica Gerentz

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? Årets skridskosä­song har börjat – åtminstone i norra delen av landet. Arkivbild från Stava Långsjö utanför Åkersberga, som i skrivande stund är isfri.
Bild: Lars Pehrson Årets skridskosä­song har börjat – åtminstone i norra delen av landet. Arkivbild från Stava Långsjö utanför Åkersberga, som i skrivande stund är isfri.
 ?? Bild: Ulla Hansson ?? Annica Gerentz, vice ordförande i Stockholms skridskose­glarklubb, testar isen på sjön Öster-vattnan i Härjedalen.
Bild: Ulla Hansson Annica Gerentz, vice ordförande i Stockholms skridskose­glarklubb, testar isen på sjön Öster-vattnan i Härjedalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden